19
rokov
2005 - 2024
sk hu de

Dvojsklo alebo trojsklo?Hlavné rozdiely a špecifiká

Dvojsklo alebo trojsklo?
17/04/2023

Počas vyberania okien sa veľa kupujúcich stretne s pojmami dvojsklo alebo trojsklo. Pre laika môže byť značne problematické zhodnotiť, aké zasklenie je pre jeho potreby vhodné. Zároveň neplatí pravidlo, že jedine trojsklo dokáže zabezpečiť teplotný komfort v interiéri. Ako to vlastne so zasklením je a na čo si treba dávať pozor pri výbere okien?

Rozdiely medzi dvojsklom a trojsklom

Ako už sám názov napovedá, okná s dvojsklom sú tvorené dvomi sklami a trojsklené okná majú tri sklené vrstvy. Vďaka väčšiemu počtu vrstiev skiel je možné v interiéri dosiahnuť vyššiu teplotu bez nutnosti výhrevu miestnosti. Avšak ani dvojsklo nie je zlým krokom a za určitých okolností poslúži rovnako dobre ako okno s dvomi vrstvami skla.

Sklenú časť okien tvoria sklené tabule, ktoré sú zväčša v hrúbke 4 mm. Viac ako počet vrstiev skiel by vás pri výbere okien mal zaujímať súčiniteľ prechodu tepla, ktorý sa označuje symbolom Uw, (W/m2K) a u skiel ide o označenie Ug. Súčiniteľ prechodu tepla je údajom, ktorý spotrebiteľa informuje o tom, ako daný materiál izoluje. Ide vlastne o vyjadrenie množstva tepla, ktoré preniká z interiéru von na 1 meter štvorcový. Znamená to, že všetky materiály použité na výstavbu domu by mali mať čo najnižší súčiniteľ prechodu tepla. Vďaka nízkej hodnote tohto parametru dosiahnete vysokú energetickú úsporu.

Sklené plochy okien izolujú teplo i zvuk

Najväčšiu časť okna tvorí sklená plocha. Ak sa sústredíme na izoláciu zvuku, tak dvojsko je na tom rovnako dobre ako trojsklo. V prípade, že hľadíte na energetickú úsporu, zvoľte trojsklo. Na druhej strane musíte rátať s tým, že okná s trojsklom sú trochu drahšie. V zime sú trojsklá izolantom, ktorý teplotu v dome zvýši o niekoľko stupňov bez rizika rosenia skiel.

Okná s trojsklom sú však o niečo ťažšie ako s dvojsklom. Tento fakt môže byť problém u väčších sklených plôch. V závislosti od orientácie okna je možné, že okenné profily podľahnú vysokým teplotám a v spojení s vyššou hmotnosťou skiel sa začnú deformovať. Tento problém sa dá riešiť vhodným výberom profilov okien.

Proti prehrievaniu interiéru v letných horúčavách sa viete tiež chrániť protislnečnými sklami CoolLite, ktoré filtrujú infračervené žiarenie, tým pádom sa interiér menej prehrieva, čím sa zvyšuje komfort v interiéri budov.

Zamerajte sa na profily a dodávateľa

V predchádzajúcich riadkoch sme načrtli, že sklo v oknách nemusí hrať tak veľkú úlohu. Veľa závisí od profilov okien a od dodávateľa. Ani najdrahšie okná nebudú dobre izolovať a tesniť,ak neboli dobre osadené.

Okná, ktoré majú bežné rozmery si postačia s plastovými profilmi, ktoré sú pre sklené výplne dostatočnou oporou. Plast je dobrým termo izolačným materiálom a navyše patrí k najlacnejším na trhu. Spojenie dvojskla a plastu je pre bežné rekonštrukcie a teplotný komfort dostačujúce v prípade nízkych nárokov na izoláciu, v prípade rezidenčných stavieb a všade, kde sú vyššie nároky na izoláciu je jasnou voľbou trojsklo.

Pri veľkoformátových oknách dajte prednosť hliníkovým rámom. Hliník dokáže udržať veľkú hmotnosť bez rizika deformácie a je podobne ako plast dobrým izolantom tepla. Keďže sú rozmernejšie presklenia stavebných otvorov odporúčané pri nízkoenergetických domoch, hliníkové rámy a trojsklo sú v tomto prípade voľbou číslo jedna.

Zdielať na Facebook-u
Stretnutie v showroome

Prezentácia nášho showroomu, v ktorom si ukážeme jednotlivé typy našich okien, dverí a posuvných systémov vo forme zabudovaných funkčných vzoriek. Následná ukážka našej výroby a na záver konzultácia Vášho projektu do posledného detailu v zasadacej miestnosti pri chutnej káve.

Loading...
Prosím čakajte...