19
rokov
2005 - 2024
sk hu de

Ako sa merajúvchodové dvere?

Ako sa merajú vchodové dvere?
07/08/2022

Premýšľate o tom, že vymeníte vchodové dvere za nové alebo dokončujete novostavbu a je čas na osadenie dverí? V oboch prípadoch vás čaká ťažké rozhodovanie a výber dverí, ktorý by ste nemali podceniť. Vchodové dvere sú nielen vstupnou bránou do domu, ale tiež chránia a izolujú. Okrem výberu dizajnu a materiálu vchodových dverí sa sústreďte aj na ich výber podľa veľkosti. Viete, ako sa merajú vchodové dvere?

Materiál dverí

Keď potrebujete nové dvere, tak sa v prvom rade budete zaoberať otázkou, z akého materiálu by mali byť vyrobené. 

Drevené vchodové dvere

V minulosti ste sa mohli stretnúť len s dverami, ktoré sa vyrábali z dreva. Ešte stále je tomuto materiálu naklonených veľa ľudí, ktorí nedajú na klasiku dopustiť. Masívne drevené dvere vyzerajú v istom type stavieb skvele, a to hlavne v prípade, že sa rozhodnete dom postaviť v tradičnom štýle. Pripravte sa však na vyššiu cenu takýchto dverí a tiež na to, že im budete musieť venovať viac pozornosti v podobe pravidelnej údržby. 

Hliníkové a plastové vchodové dvere

V súčasnosti dávajú ľudia prednosť iným materiálom – plastu a hliníku. Hliníkové vchodové dvere sa vyznačujú dlhoročnou životnosťou a dobrými tepelno-izolačnými i zvukovými vlastnosťami. Sú tiež synonymom pevnosti, stability a pridanej estetickej hodnoty. Samozrejme, že za tieto luxusné vlastnosti hliníkových vchodových dverí budete musieť zaplatiť vyššiu cenu.

Ako vymerať vchodové dvere

Vymerať vchodové dvere zvládnete i sami. Ak si na túto činnosť netrúfate, môžete zavolať na pomoc profesionálov, ktorí otvor zmerajú, vyrobia vám dvere na mieru a tiež ich osadia. 

Šírka a výška dverí

V prípade svojpomocného merania zmerajte šírku otvoru a jeho výšku. Štandardne sa otvory na vchodové dvere vyrábajú so šírkou 90 až 100 cm a výškou 197 cm. Môžete sa však stretnúť aj s otvormi íných rozmerov, dvere vyrábame podľa presného stavebného otvoru a na základe požiadaviek zákazníka. 

Výber pántov

Súčasťou dverí sú, samozrejme, aj pánty. Posledné roky sú moderné pánty, ktoré nevidíte, tzv. skryté. Pre vyššiu funkčnosť a bezpečnosť dverí volíme počet pántov na základe výšky dverí. Najobľúbenejším materiálom na výrobu pántov je hliník. Nemusíte sa obávať, že by pánty neladili so zárubňou a krídlom dverí. Pánty upravujeme eloxovaním, alebo lakovaním do požadovanej farby RAL, takže dokonale splynú so zvyškom dverí. 

Von otváravé alebo dnu otváravé dvere

Vchodové dvere sa väčšinou otváraju smerom dnu, avšak smer otvárania si treba dobre premyslieť. Dnu otváravé dvere si môžu dovoliť tí z vás, ktorí majú väčšiu predsieň. Ak máte málo priestoru za dverami, vďaka otváraniu smerom von ušetríte miesto v interiéri. Môžete za dvere umiestniť vešiaky alebo komodu. Plusom je ich vyššia odolnosť voči vetru v porovnaní s dverami, ktoré sa otvárajú dnu. Ak sa rozhodnete pre dvere otváravé smerom von, nezabudnite do exteriéru nad dvere umiestniť striešku.

Kľučka alebo madlo?

Poslednou dilemou pri výbere vchodových dverí je to, či zvoliť na otváranie obojstrannú kľučku, alebo madlo z exteriéru. Z bezpečnostného hľadiska odporúčame z vonajšej strany zvoliť madlo, keďže po "zabuchnutí" dverného krídla budú dvere vždy zamknuté. Niektorým ľuďom sa zdá madlo viac moderné a vyberú si tento variant kvôli trendovému vzhľadu celého exteriéru. V prípade kľučky musíte byť pri jej kúpe viac obozretní, aby sa kľučka hodila k dverám. Našťastie sa dnes dá vybrať z rôznych modelov kľučiek, ktoré je možné farebne prispôsobiť vašim požiadavkám. Nezabudnite tiež na to, že kľučku i madlo budete držať v rukách každý deň, a preto by mali byť precízne spracované, aby boli na dotyk príjemné.

Zdielať na Facebook-u
Stretnutie v showroome

Prezentácia nášho showroomu, v ktorom si ukážeme jednotlivé typy našich okien, dverí a posuvných systémov vo forme zabudovaných funkčných vzoriek. Následná ukážka našej výroby a na záver konzultácia Vášho projektu do posledného detailu v zasadacej miestnosti pri chutnej káve.

Loading...
Prosím čakajte...