19
rokov
2005 - 2024
sk hu de

Viete, ako zvesiťplastové okno?

Viete, ako zvesiť plastové okno?
02/07/2022

V posledných rokoch len ťažko nájdete domácnosť, v ktorej by nemali namontované plastové okná alebo dvere. Plastové typy okien i dverí sú cenovo najdostupnejším variantom, praktickým z hľadiska použitia i údržby. Firmy, ktoré ich predávajú, ponúkajú kompletné služby od výroby okien, cez ich montáž, demontáž starých a opravy v prípade poruchy.

Napriek tomu sa nájdu domáci majstri, ktorí sa pokúšajú o demontáž alebo zvesenie okien svojpomocne. Je bezpečné a možné zvesiť plastové okná bez pomoci odborníkov? Na to si odpovieme v článku.

Pokúšať sa bez vedomostí zvesiť plastové okno, zlý nápad

Plastové okná sú nielen cenovo veľmi výhodné, ale tiež praktické. Vďaka novým technológiám je možné zakúpiť okná z plastu, ktoré majú excelentné izolačné vlastnosti, výborne tlmia zvuky a zaručujú vysoký komfort bývania. Plastové okná navyše veľmi dobre vyzerajú z estetického hľadiska. Zabudnite na to, že by ste sa museli prispôsobiť nudnej bielej farbe, ktorá bola pri plastových oknách v minulosti jedinou možnosťou. V súčasnosti sa plastové okná vyrábajú v rôznych farbách a dekoroch. Vďaka tomu sa hodia do novostavieb i starších domov či domov postavených v tradičnom štýle.

Plastové okná nepotrebujú takmer žiadnu údržbu, ale napriek tomu sa nájdu „odborníci“, ktorí sa snažia okno zvesiť a takto ho umyť. Niekedy sa dokonca snažia o svojpomocné zvesenie starých plastových okien, ktoré chcú zameniť za nové s vyšším počtom izolačných skiel alebo za okná s modernejším dizajnom. Ak sa z nejakého dôvodu rozhodnete plastové okná zvesiť, musíte rátať s tým, že môže prísť k poškodeniu okien, profilov, rámov, stien, okolitého nábytku alebo k zraneniu vás samotných. Bez aspoň základných vedomostí vám neodporúčame zvesenie okien realizovať. Tento nápad by vás mohol stáť naozaj veľa.

Radšej odborník, ako by ste si ublížili

Naša rada jednoznačne znie, aby ste zvesenie plastových okien nechali na odborníkoch. Najdôležitejším dôvodom, prečo sa do zvesenia okien nepúšťať, je veľké riziko zranenia. Plastové okná sú ťažké, môžu sa vám vyšmyknúť a pri páde vás zraniť. Dokonca sa stali situácie, kedy okno pri zvesovaní vypadlo smerom von. Viete si predstaviť, ako takéto vypadnutie môže dopadnúť, ak pod rímsou bude stáť človek. K zraneniu nemusí dôjsť len pri zvesení, ale tiež pri prenášaní okna. V prípade, že sa o zvesenie pokúsite sami, tak buďte maximálne obozretní a na zvesenie si privolajte minimálne jedného pomocníka. 

Krídlo okna sa dá zvesiť, ale ako zavesiť?

Plastové okná sa vám budú lepšie zvesovať, ak ste im venovali počas roka pozornosť a pravidelne ošetrovali kovanie olejom. Nikdy nič nerobte nasilu. Zaseknuté ložisko sa snažte uvoľniť ťuknutím.

Prvým krokom pri zvesovaní je odstránenie krytu na závesoch. Plastové okná by mali byť v tomto momente zatvorené. Závesy, t.j. čapy, sa lepšie uvoľňujú pomocou montážnej kľučky. Po odstránení krytu okno otvorte, jemne posuňte čap smerom dolu a okno zveste. Zavesenie okná sa realizuje podobne ako zvesenie. Kľučka okna musí byť v otvorenej polohe. Okná najskôr nasadíte na spodný pánt a následne na vrchný. Zasuniete čapy a na ich povrch umiestnite kryty.

Zdielať na Facebook-u
Stretnutie v showroome

Prezentácia nášho showroomu, v ktorom si ukážeme jednotlivé typy našich okien, dverí a posuvných systémov vo forme zabudovaných funkčných vzoriek. Následná ukážka našej výroby a na záver konzultácia Vášho projektu do posledného detailu v zasadacej miestnosti pri chutnej káve.

Loading...
Prosím čakajte...