19
rokov
2005 - 2024
sk hu de

Bezpečnostné okná

Bezpečnostné okná
04/01/2019

Bezpečnostné okná

Krádeže patria stále k najrozšírenejším trestným činom na Slovensku. Veľkú časť z toho predstavuje vlámanie do rodinných domov alebo bytov. Jednou z príčin je zanedbanie bezpečnosti okien a dverí, kedy sa zlodeji dostanú dnu cez slabo zabezpečené časti nehnuteľnosti.

Pri kupovaní alebo výmene okien je okrem dizajnu teda potrebné myslieť aj na bezpečnosť. Tá sa skladá z vonkajšej a vnútornej bezpečnosti.

Vonkajšia bezpečnosť okien

Všetko, čo dokáže zvýšiť bezpečnosť okien, je vítané. Bezpečnosť sa dá zvýšiť už aj bezpečnostným sklom alebo okenným kovaním s prítlačnými valčekmi v tvare hríbika. Uchytí sa do protikusu v okennom ráme a zvyšuje tým odolnosť voči vypáčeniu krídla okna z rámu. Čím viac takýchto bodov, tým je okno odolnejšie voči vypáčeniu. Odolnosť zvyšuje aj pevné stredové dorazové tesnenie v profile.

Bezpečnosť skla

Úroveň ochrany vrstveného bezpečnostného skla sa vykoná zvýšením množstva PVB fólií, ktoré vytvárajú v skle medzivrstvy. V rámci ochrany poznáme tri triedy:

P1A až P2A: základná úroveň ochrany voči vandalizmu, kedy sú medzi dvomi sklami minimálne 2 PVB fólie.

P3A až P4A: stredná úroveň ochrany voči vandalizmu, kedy sú medzi dvomi sklami vložené aspoň 4 PVB fólie. Toto sklo je odolné voči menej závažnému, ručne vedenému útoku.

P5A: najvyššia úroveň ochrany voči vandalizmu. kedy sú medzi dvoma sklami vložené minimálne 6 PVB fólií.

Vnútorná bezpečnosť okien

Pri prípadnom poškodení okien sa treba pozerať aj na vnútornú bezpečnosť domova a myslieť na ochranu zdravia. Aj tu je treba využiť vhodné vrstvené sklo s PVB fóliami. Vysoká pevnosť a priľnavosť PVB fólií pri rozbití skla črepy prichytia a zabránia rezným ranám a úrazom v triede 2B2. Ak sa okno rozbije, trieda 1B1 dokáže chrániť osoby pred prepadnutím zasklenia. Netreba zabudnúť ani na uzamykateľnú bezpečnostnú kľučku. Slúži nielen ako detská poistka, ale aj ako ochrana pred násilným vniknutím zvonku.

Bezpečnosť nadovšetko

Hoci sa to na prvý pohľad môže zdať ako investícia navyše, do bezpečnosti okien sa skutočne oplatí investovať. Nikdy totiž neviete, kedy sa smola usmeje na vás a stanete sa obeťou krádeže. Takto budete pripravený vopred.

 

Zdielať na Facebook-u
Stretnutie v showroome

Prezentácia nášho showroomu, v ktorom si ukážeme jednotlivé typy našich okien, dverí a posuvných systémov vo forme zabudovaných funkčných vzoriek. Následná ukážka našej výroby a na záver konzultácia Vášho projektu do posledného detailu v zasadacej miestnosti pri chutnej káve.

Loading...
Prosím čakajte...