19
rokov
2005 - 2024
sk hu de

Ako najlepšieumyť okná v domácnosti?

Efektívne umývanie okien – ako na to?
09/03/2022

Kto by mal rád umývanie okien? Asi nikto. Táto činnosť patrí medzi najmenej obľúbené domáce práce. Niekedy je čistenie okien naozaj trápenie, a to v prípade, že po umytí na skle zostanú šmuhy alebo zistíte, že ste niektoré miesto na okne vynechali. Ako dokonale umyť okná vám poradíme v nasledujúcich riadkoch.

Aké pomôcky vám umývanie okien uľahčia? Vsaďte na techniku

Vďaka technológiám sa aj umývanie okien mení z nočnej mory na jednoduchú a rýchlu činnosť. Investícia do rôznych prístrojov na umývanie okien nie je vysoká. Tieto prístroje dokážu okná umyť dokonale bez jedinej šmuhy. Medzi lacnejšie prístroje patrí parný čistič, ktorý sa dá využiť rôznymi spôsobmi. Výhodou parného čističa je to, že pri umývaní nemusíte použiť žiadny chemický prípravok. V domácnostiach s astmatikom alebo alergikom je parný čistič skvelou možnosťou ako umyť okná, podlahy, toaletu, sprchový kút alebo armatúry.

Klasickou pomôckou na umývanie okien je stierka. Aj táto pomôcka si našla technologicky vyspelejšiu sestru. Je ňou akustierka, do ktorej vlejete prípravok na okná a následne všetku špinu vysajete. Takmer bez práce je čistenie okien pomocou robotického čističa okien. Vašou jedinou úlohou bude nastriekanie prípravku na okná a ovládanie robota pomocou aplikácie v telefóne. Robot okná vyčistí i vytrie do sucha. Do robotického čističa okien sa oplatí investovať ľuďom, ktorí majú v dome obrovské presklené plochy alebo sú ich okná umiestnené vo veľkej výške. V prípade, že vám ani jedna z možností nevyhovuje, tak vsaďte na starú dobrú stierku, noviny alebo utierku z mikrovlákna. 

Umývanie okien s octom a iné babské rady

Na umývanie okien nájdete v drogériách desiatky rôznych prípravkov. S ich pomocou sa zbavíte zaschnutej špiny, prachu a dokonca trusu od vtákov. Veľmi rýchlo a takmer bezchybne je možné okná umyť špeciálnymi obrúskami, ktoré pomôžu aj pri znečistených rámoch okien.

Niektorí ľudia však nedajú dopustiť na klasiku či babské rady. Najznámejšou z týchto rád je umývanie okien pomocou octovej vody a následné doleštenie sklených plôch novinami. Do dvoch litrov vody nalejte deci octu a starou handrou tekutinu naneste na okná. Ocot je tak účinný, že zdolá aj zaschnutú špinu a prilepené mušky. Pre perfektný vzhľad okien dočistite povrch novinami.

Podobne účinný roztok dokážete vytvoriť z lyžice soli pridanej do litra vody. Na vyleštenie okien môžete následne použiť staré silónové pančuchy. Overená metóda je čistenie okien pudingom. Kúpte si jedno balenie pudingu a zmiešajte ho s piatimi litrami studenej vody. Vyčistite okná a po ich uschnutí doleštite umyté plochy s utierkou z mikrovlákna. Pri umývaní okien nikdy nezabudnite na očistenie žalúzií alebo roliet.

Súčasťou okien sú, samozrejme, aj rámy. Ak vlastníte okná s plastovými rámami, mali by ste plast raz za rok umyť špeciálnym prípravkom, ktorý na povrchu vytvorí antistatickú vrstvu.

A čo by ste nikdy nemali robiť? Šmuhy zaručene vytvoríte tak, že najskôr okná umyjete vodou a následne ich budete leštiť sprejom. Vždy používajte stierku, ktorá šmuhy nezanechá. Plastové rámy okien nikdy nesmiete čistiť s abrazívnymi prípravkami, ktoré by rám poškriabali. 

Zdielať na Facebook-u
Stretnutie v showroome

Prezentácia nášho showroomu, v ktorom si ukážeme jednotlivé typy našich okien, dverí a posuvných systémov vo forme zabudovaných funkčných vzoriek. Následná ukážka našej výroby a na záver konzultácia Vášho projektu do posledného detailu v zasadacej miestnosti pri chutnej káve.

Loading...
Prosím čakajte...