19
rokov
2005 - 2024
sk hu de

Aké okná sivybrať na rodinný dom?

Aké okná si vybrať na rodinný dom?
08/05/2022

Tak ako sú oči pohľadom do duše, tak sú okná očami rodinného domu. Od vhodného výberu okien závisí váš komfort bývania nielen s ohľadom na teplotu v interiéri. Útulné bývanie je závislé tiež na dizajne profilu okien zvnútra i zvonku, od presvetlenia miestností a izolácie ruchu z exteriéru.

Väčšina ľudí si myslí, že pri výbere okien všetko závisí od materiálu, z ktorého je vyrobený okenný profil. Je to sčasti pravda, ale prihliadať musíte aj na iné parametre. Aké sú najdôležitejšie parametre pri výbere okien do rodinného domu?

Výber okien podľa materiálu

Trendom posledných rokov je vsadiť všetko na plast. Plastové okná, plastové dvere a dokonca ploty sú cenovo veľmi lákavé, jednoduché na údržbu a mali by vydržať roky. Je pravda, že plastom naozaj nikdy nič nepokazíte. Ak je váš dom niečím odlišný a potrebujete iné ako biele rámy okien, tak aj v tejto oblasti výroba plastových okien pokročila, a preto sa dajú plastové okná zakúpiť v rôznom farebnom prevedení.

Napriek popularite plastových profilov okien ešte stále značné percento ľudí dáva prednosť drevu. Drevo vyzerá skvele na starších i novších domoch postavených v rustikálnom štýle. Nevýhodou dreva je to, že ho treba časom ošetriť a pravidelne natierať ochranným lakom. Zanedbanie tejto údržby znamená značné skrátenie životnosti rámov.

Poslednou možnosťou sú okná vyrobené z hliníka. Hliník je známy svojou tvarovou stálosťou, odolnosťou a prakticky celoživotnou zárukou. Na hliníkové profily nemá vplyv vlhkosť a ani slnečné žiarenie. Samozrejme, že za všetky tieto skvelé vlastnosti si budete musieť priplatiť.

Výber podľa veľkosti okien

Pri pohľade na dnešné novostavby je zjavný trend veľkých okien a presklených plôch, ktoré spájajú interiér so záhradou. Počas letných mesiacov majitelia takýchto domov získavajú vďaka krytej terase po otvorení sklených plôch priestor navyše. V prípade, že vás zláka takýto štýl, nezostane vám nič iné, ako si kúpiť hliníkové okná.

Jedine hliník dokáže uniesť veľkú váhu a nehrozí mu žiadna deformácia. To všetko bez toho, aby ste museli sklo zasadiť do robustného rámu. Práve z tohto dôvodu je hliník tak obľúbený – po zasklení je takmer neviditeľný a pôsobí luxusným dojmom.

Výber podľa izolačných vlastností

Izolačné vlastnosti okien nezávisia len od materiálu profilu, ale tiež od kvalitne odvedenej práce montážnej firmy. Podľa odborníkov sú práve zle zasadené okenné profily a nekvalitne vyplnené špáry príčinou najväčších tepelných mostov, ktoré sú pri úniku tepla z interiéru kľúčovým faktorom. Najlepšie spravíte, keď si dáte okná namontovať firmou, ktorá ich vyrobila. Čo sa tepelnoizolačných vlastností týka, odporúčame vám si priplatiť za izolačné trojsklo. Teplotný komfort dosiahnete aj vďaka sklám s vyššou priepustnosťou slnečného žiarenia a samozrejme voľbou správneho tieniaceho systému. Majitelia rodinných domov postavených v rušnej ulici ocenia ochranu proti hluku, ktorú dosiahnete zvukovoizolačným zasklením.

Zdielať na Facebook-u
Stretnutie v showroome

Prezentácia nášho showroomu, v ktorom si ukážeme jednotlivé typy našich okien, dverí a posuvných systémov vo forme zabudovaných funkčných vzoriek. Následná ukážka našej výroby a na záver konzultácia Vášho projektu do posledného detailu v zasadacej miestnosti pri chutnej káve.

Loading...
Prosím čakajte...