19
rokov
2005 - 2024
sk hu de

Posuvné dvere –poznáte ich výhody?

Posuvné dvere – poznáte ich výhody?
19/06/2022

Posuvné dvere sa stali posledné roky trendom pri výstavbe nových domov alebo rekonštrukcii starých. Využívajú sa predovšetkým ako výplň stavebných otvorov s prechodom do záhrady. Skvele vyzerajú tiež v interiéri, kde dokážu rozdeliť veľký otvorený priestor.

Zdá sa, že klasickým dverám už odzvonilo a posuvné dvere sa stanú stále viac žiadaným prvkom. Poznáte všetky výhody posuvných dverí a viete, ktoré si vybrať?

Posuvné, ale aké? Plastové alebo hliníkové

Pred tým, ako sa budeme zaoberať materiálom posuvných dverí si predstavme ich hlavné výhody. V prvom rade sú posuvné dvere vhodné ako výplň otvorov tam, kde nechcete, aby klasické dvere prekážali po estetickej stránke alebo potrebujete do interiéru dostať viac svetla. Všetci sme sa stretli s nevýhodu klasických dverí, ktoré sa otvárajú smerom von alebo dnu.

Posuvné dvere sa zasúvajú, a preto vám ušetria miesto. Nemusíte si lámať hlavu s rozmiestnením nábytku v miestnosti a na terase. V interiéri sú výhodou tam, kde potrebujete miestnosť predeliť, ale zároveň túžite, aby priestor pôsobil celistvo. Spomenúť musíte aj estetickú stránku. Posuvné dvere, či už plastové, ale hliníkové pôsobia veľmi jemne a môžu byť súčasťou dekorácie stien. 

Plastové posuvné dvere

Plastové posuvné dvere sa tešia veľkej obľube kvôli cenovej dostupnosti. Zabudnite na klasickú bielu farbu plastových rámov. V súčasnosti si môžete vybrať z nepreberného množstva farebných variácií a dokonca drevených dekorov. Plastové posuvné dvere sú odolné a vydržia dlhé roky. Časom však menia farbu a môžu degradovať aj vplyvom slnečného žiarenia. Majú dobré tepelno i zvukovo izolačné vlastnosti. Plastové rámy nie sú vhodné ako riešenie veľkoformátových dverí.

Hliníkové posuvné dvere

Ak potrebujete preskliť a vyplniť veľký otvor, tak vašou voľbou musí byť hliník. Hliník je tak odolný, že vám vydrží celý život. Zároveň je extrémne pevný, takže rámy posuvných dverí nemusia byť hrubé a tým pádom nepôsobia masívne. Podobne ako plastové, tak aj hliníkové posuvné dvere je možné kúpiť v rôznych farbách. Hliníkové rámy nevyžadujú žiadnu údržbu, nemenia tvar a ani farbu. Odolávajú vysokým i nízkym teplotám, dobre izolujú a sú maximálne bezpečné z hľadiska rizika vlámania. Samozrejme, že za všetky tieto skvelé vlastnosti si budete musieť priplatiť.

Zdvižno posuvné alebo sklopno posuvné

Pri kúpe posuvných dverí sa budete musieť rozhodnúť, či chcete zdvižno posuvný alebo sklopno posuvný mechanizmus. 

Zdvižno posuvné dvere…

…sa niekedy označujú aj ako bezbariérové. Ich obrovskou výhodou je, že sa veľmi ľahko otvárajú a nemajú prah. Jediným pohybom, a to jednou rukou, s nimi dokážete manipulovať. Po otočení kľučky sa dvere jemne nadvihnú a zasunú. Vynikajú tiež po dizajnovej stránke. Zdvižno posuvné dvere musia byť vašou jedinou voľbou, ak potrebujete otvárať veľkorozmerné presklené plochy.

Sklopno posuvné dvere…

…sa pri otváraní mierne vyklopia a zostanú v tejto polohe počas celej doby otvorenia, nie je ich možné ďalej posúvať. Tieto dvere sa nedajú vyrobiť bez prahu, a preto musíte rátať s prekračovaním bariéry vo výške cca. 7 – 8 cm. Ide o cenovo dostupnejší variant otvárania posuvných dverí. 

Bezrámové dvere ako trend

Na záver musíme spomenúť trend, ktorý preniká do každej modernej domácnosti. Ide o bezrámové posuvné dvere. Právom sa zaraďujú medzi najviac inovatívne varianty posuvných dverí. Napriek názvu nejde o dvere, ktoré by boli úplne bez rámu. Rám týchto dverí má tak tenký profil, že je takmer neviditeľný. Po vyplnení stien bezrámovými dverami budete mať pocit, že interiér a exteriér splynuli v jeden celok.

Bezrámové posuvné dvere vám umožnia pohľad do záhrady bez rušivých elementov. Zároveň je priepustnosť svetla do vnútorných priestorov takmer stopercentná. Pomocou bezrámových posuvných dverí sa dajú vyplniť dokonca rohy stien. Vysoký estetický zážitok a jedinečný dizajn sú to, čo robia bezrámové posuvné dvere trendom budúcnosti.

Zdielať na Facebook-u
Stretnutie v showroome

Prezentácia nášho showroomu, v ktorom si ukážeme jednotlivé typy našich okien, dverí a posuvných systémov vo forme zabudovaných funkčných vzoriek. Následná ukážka našej výroby a na záver konzultácia Vášho projektu do posledného detailu v zasadacej miestnosti pri chutnej káve.

Loading...
Prosím čakajte...