19
rokov
2005 - 2024
sk hu de

Skvelé tipy ako vybraťsprávne balkónové dvere

Skvelé tipy ako vybrať správne balkónové dvere
04/06/2018

Skvelé tipy ako vybrať správne balkónové dvere

 

Balkónové dvere nielenže umožňujú pohodlný prístup na balkón či terasu, ale slúžia aj na ďalšie účely. Prepúšťajú do miestnosti denné svetlo, poskytujú príjemný výhľad na okolie, dodávajú nehnuteľnosti charakteristický štýl a sú výrazným prvkom interiéru i exteriéru. Výber balkónových dverí pri novostavbe, prerábke alebo rekonštrukcii môže byť náročný, najmä ak chcete, aby správne typovo a štýlovo zapasovali do vášho domova. Na pomoc prichádzajú tri praktické tipy, ako na to.

 

TIP 1:

VÁŠ ŠTÝL A PREFERENCIE PRI TERASE

 

Keď ste sa už rozhodli zadovážiť si nové balkónové, prípadne terasové dvere, mali by ste si položiť niekoľko otázok, pričom odpovede na ne vám pomôžu lepšie definovať vašu konkrétnu predstavu:

Čo je hlavným cieľom výmeny dverí? Najčastejším dôvodom na výmenu je zlepšenie funkčnosti dverí, estetické dôvody, výmena poškodených dverí, ale aj maximalizácia prístupu denného svetla a zvýšenie energetickej efektivity.

Aké sú rozmery priestoru, ktorý by dvere mali vyplniť?

Koľko priestoru je alebo by malo byť na oboch stranách dverí?

Aká časť dverí, ak vôbec, by mala byť nepriehľadná/zatienená?

Akú farbu, aký materiál, aký povrch, aký vzor na skle by mali dvere a rám mať?

Aký štýl dverí najlepšie zapadne do štýlu a dekóru vášho interiéru a exteriéru?

S akou frekvenciou budete dvere aktívne využívať? Na dennej báze alebo iba príležitostne?

 

TIP 2:

DRUHY BALKÓNOVÝCH DVERÍ

 

Balkónové dvere môžeme rozdeliť do niekoľkých základných skupín. Táto kategorizácia vám pomôže lepšie spoznať základné črty a osobitosti jednotlivých typov dverí:

 

Otváravo-sklopné  balkónové dvere

 

Ako sám názov napovedá, otváravé dvere sú na jednej strane zavesené na kovaní a krídlo dverí je otváravé, väčšinou aj sklopné. Väčšinou sa otvárajú smerom dovnútra, ale nemusí to byť pravidlo, najmä ak vám to priestor neumožňuje. Mnohí sa často pýtajú, ako otváravé dvere odolávajú silnému vetru. Pravdou je, že im silný vietor vôbec nevadí, ba naopak, pri nápore vetra dvere ešte tesnejšie dosadajú do rámu.

 

Posuvné balkónové dvere 

 

Posuvné dvere sa otvárajú posúvaním po koľajničke zabudovanej v podlahe pod dverami. Vedľa dverí sa väčšinou nachádza miesto steny pevná sklenená tabuľa, čím sa zlepší výhľad a prenikanie denného svetla do miestnosti. Otvorené presklené dvere spočinú tesne pred vedľajšou presklenou tabuľou a vytvorí sa tak veľký otvorený priestor. Vďaka tomu sú priestorovo veľmi úsporné (na rozdiel od otváravých dverí) a vhodné aj do menších bytov s neveľkými balkónmi.

 

Skladacie harmonikové balkónové dvere

 

Skladacie alebo harmonikové balkónové a terasové dvere sú v podstate otváravé dvere doplnené o ďalšie identické dverové panely umiestnené z oboch strán. Zachovávajú maximálnu šírku prechodu a poskytujú impozantný výhľad. Sú to vlastne balkónové krídla vybavené špeciálnym kovaním. Po otvorení sa krídla posunú nabok. Netreba zabúdať na to, že odsunuté krídla zaberajú určité miesto v interiéri alebo v exterieri  . Takéto dvere sú veľmi variabilné a kovanie umožňuje rôzne kombinácie krídel, pričom otvoriť sa môže len prvá alebo obe skupiny krídel.

 

Francúzske balkónové dvere

 

Balkónové a terasové francúzske dvere prepájajú obytnú miestnosť s vonkajším priestorom. Vyrábajú sa zo zhodných materiálov a profilov ako bežné okná, takže sa veľmi dobre kombinujú. Umožňujú pohodlný vstup a výstup z miestnosti a bývajú vybavené klasickou dverovou kľučkou. Osadené môžu byť so zvýšeným alebo nízkym prahom.

HST

Posuvno zdvižný systém , je to moderný bazbarierový hliníkový systém ktorý je možné vyrobyť aj v extrémnych rozmerov, vyznačuje eleganciou a ľahkého ovládania .

PSK 

Sklopno posuvný systém , ktorý síce nie je bezbarierový ale je cenovo dostupný , zvyčajne je dodavaný v plastovom prevedení.

TIP 3:

 

MATERIÁL DVERÍ

Popri sklenenej výplni si môžete vyberať z rôznych materiálov rámov dverí. Niekedy voľbu určí projekt, ale vo väčšine prípadov je výber materiálu na vás. Na výber máte nasledovné možnosti:

 

Plastové balkónové dvere

 

Plastové dvere na balkón či terasu sú vybavené kvalitným kovaním a veľmi dobre sa kombinujú s oknami rovnakého profilu a dekóru. Vyberať si môžete zo širokej škály farieb a imitácií dreva pre individuálny dizajn. Tesnenia rámov a dverí je účinnou ochranou proti vetru a dažďu. Uzavretá oceľová výstuha v ráme a zosilnená v krídle zabezpečujú vysokú stabilitu, funkčnosť a dlhú životnosť. Kvalitné plastové dvere sa vyrábajú z prvoplastu – žiadne recyklované materiály. Plastové dvere majú dobré tepelno-izolačné vlastnosti, veľmi ľahko sa udržiavajú a vydržia vám skutočne dlho.

 

Drevené balkónové dvere

 

Drevo je stále veľmi obľúbené vďaka svojim charakteristickým vlastnostiam a tradičnému vzhľadu. Štruktúru dreva nedokáže prekonať žiadny iný materiál, avšak je potrebné povrch dreva ošetriť náterom a dostatočne zatesniť, aby bol odolný proti poveternostným vplyvom. Náter treba pravidelne obnovovať, aby drevo časom nezačalo vybledať a deformovať sa.

 

Hliníkové balkónové dvere

 

Maximálna odolnosť v elegantnom dizajne - chladná krása kovu sa snúbi s mimoriadnou kvalitou. Hliníkové balkónové dvere majú minimálne nároky na údržbu a poskytujú vynikajúcu tepelnú izoláciu. Farebná škála hliníkových dverí je podobná ako v prípade drevených či plastových dverí.

Zdielať na Facebook-u
Stretnutie v showroome

Prezentácia nášho showroomu, v ktorom si ukážeme jednotlivé typy našich okien, dverí a posuvných systémov vo forme zabudovaných funkčných vzoriek. Následná ukážka našej výroby a na záver konzultácia Vášho projektu do posledného detailu v zasadacej miestnosti pri chutnej káve.

Loading...
Prosím čakajte...