19
rokov
2005 - 2024
sk hu de

Tepelné zisky?

Tepelné zisky?
22/09/2016

Kedysi boli okná považované za energetickú „dieru“ v oblasti tepelného hospodárenia, no dnes je už realita iná. Našťastie! V tradičných stavbách je okno považované za kritický bod, keďže z neho uniká množstvo tepla. Väčšinou je jeho plocha chránená len tenkou vrstvou skla, a tak predstavuje takéto okno aj najväčší zdroj straty tepla v budove. V súčasnosti máme na trhu technológie a materiály, ktoré túto pozíciu okien už dávno zmenili.

Ušetrite nálady za vykurovanie

Treba si však uvedomiť, že nestačí dom prostredníctvom presklených plôch slnku vystaviť, ale taktiež teplo v dome udržať. Zisky zo slnečného žiarenia pomôžu mnohým ušetriť náklady na vykurovanie, čo je koniec koncov cieľom snáď každého z nás. Najdôležitejšie sú tepelno-izolačné schopnosti skiel, čiže súčiniteľ priepustnosti tepla, ale i slnečného žiarenia. Ich kombinácia rozhoduje o celkovej energetickej bilancií okien v zime, a naopak, v lete ovplyvňuje to, či vnútornú miestnosť nebudú neúmerne zahrievať. Vybrať si môžete buď dvojsklo alebo trojsklo, pričom každý z typov má rôzne parametre súčiniteľov priepustnosti tepla.

Novostavba a dokonalé tepelné zisky

Dnes sa však vyrába okrem iného aj izolačné zasklenie, ktoré má výborné vlastnosti, vďaka ktorým sa môže okno stať významným zdrojom úspor energie, čo oceníte najmä v zime, kedy potrebujeme v interiéri udržať teplo. V prípade kvalitného projektu, resp. zákazky, môžu dokonca v pasívnom dome tepelné zisky okien podľa typu zasklenia a orientácie prevýšiť jeho tepelné straty. Ak plánujete aj vy rekonštrukciu, ktorej súčasťou bude výmena okien, určite sa informujte u vami vybraného predajcu o typoch presklenia, ktoré ponúka a pokúste sa spoločne nájsť vhodnú voľbu, ktorá uspokojí vaše požiadavky nielen počas horúcich, ale aj chladných dní!

Vypočujte si tento článok.

Zdielať na Facebook-u
Stretnutie v showroome

Prezentácia nášho showroomu, v ktorom si ukážeme jednotlivé typy našich okien, dverí a posuvných systémov vo forme zabudovaných funkčných vzoriek. Následná ukážka našej výroby a na záver konzultácia Vášho projektu do posledného detailu v zasadacej miestnosti pri chutnej káve.

Loading...
Prosím čakajte...