19
rokov
2005 - 2024
sk hu de

Údržba kovania

Údržba kovania
13/07/2016

Súčasťou starostlivosti o okná a dvere, bez ohľadu na ich typ, by mala byť aj pravidelná a dôkladná údržba kovania. Profily okien sú z chemicky odolného materiálu, ktorý v exteriéri aj pri najsilnejšom znečistení, nebýva poškodený. Materiál si udržiava dlhodobú farebnosť a stálosť. O kovanie okien a dverí je potrebné sa však viac starať a dbať tiež na jeho pravidelnú údržbu. Inak sa môže ľahko stať, že samotný kovový a riadiaci mechanizmus okien a dverí prestane správne fungovať. Takýto scenár nechce nikto z nás dopustiť. Ako na údržbu kovania a čo by mala zahŕňať táto starostlivosť?

Údržba kovania okien a dverí  

Všetky dnešné moderné okná a dvere majú technicky vysokohodnotné kovanie. A práve časti kovania sú spotrebné časti (kusy), ktoré zabezpečujú riadnu funkciu okna a dverí. Platí to však len v prípade realizovania ich pravidelnej údržby.

Pravidelná údržba kovania okien a dverí predlžuje životnosť.

Ako na to?

Tá sa robí naolejovaním pohyblivých (mobilných) častí kovania. Pohyblivé časti kovania je nutné premazať, aby sa ľahko pohybovali. Do všetkých vodiacich drážok kovania treba kvapnúť niekoľko kvapiek mazacieho oleja. Uzatváracie časti okien a dverí je dobré premazať technickou vazelínou. Takto dosiahneme trvalú funkciu okna a dverí, ako aj samotnú podporu ochrany kovania pred koróziou. Okrem tohto úkonu je nesmierne dôležité  dotiahnuť aj samotné skrutky okennej, či dverovej kľučky.

Ako často robiť údržbu kovania?  

K samotnej údržbe kovania je dobré pristúpiť aspoň raz za rok, ideálne dvakrát do roka. Najlepším obdobím na údržbu je jarné obdobie po zime a rovnako jesenné pred náročnejším zimným obdobím. Použiť môžeme aj olej
na šijacie stroje. No dnes predajcovia okien a dverí majú vlastné prostriedky priamo určené na dôkladnú a správnu údržbu okien a dverí. Informujte sa viac o údržbe kovania okien a dverí, ako aj o jednotlivých produktoch na to určených u svojho predajcu.

Vypočujte si tento článok.

Zdielať na Facebook-u
Stretnutie v showroome

Prezentácia nášho showroomu, v ktorom si ukážeme jednotlivé typy našich okien, dverí a posuvných systémov vo forme zabudovaných funkčných vzoriek. Následná ukážka našej výroby a na záver konzultácia Vášho projektu do posledného detailu v zasadacej miestnosti pri chutnej káve.

Loading...
Prosím čakajte...