19
rokov
2005 - 2024
sk hu de

Ako opraviťpokazené žalúzie na oknách?

Ako opraviť pokazené žalúzie na oknách?
19/06/2022

Bez tieniacej techniky si svoj život už ani nevieme predstaviť. Rôzne typy žalúzií, rolety či obyčajné závesy tlmia prienik slnečného svitu do interiéru, vytvárajú počas noci prostredie vhodné pre plnohodnotný spánok a chránia príbytok pred očami zvedavcov. Praktické, funkčné a cenovo dostupné žalúzie podliehajú zubu času presne tak ako všetky spotrebné produkty.

Pokazené žalúzie nevyhadzujte ihneď do koša. Dajú sa opraviť a budú vám slúžiť ešte roky. Ako opraviť pokazené žalúzie na oknách? 

Oprava vonkajších alebo vnútorných žalúzií

Žalúzie sa najčastejšie vyrábajú z hliníka, dreva a textilných materiálov. Lamely žalúzií i lanká sú veľmi krehké, a preto nie je ničím nezvyčajným, že sa vám kvôli nešetrnému zaobchádzaniu alebo nesprávnou údržbou časom pokazia.

V tomto bode sa musíme pozastaviť, pretože oprava vonkajších alebo vnútorných žalúzií nie je síce finančne náročná, ale vždy je lepšie kazom predísť. Veľmi obozretní buďte pri čistení žalúzií – textilné žalúzie len jemne pretrite prachovkou a hliníkové umývajte zvesené vo vani. Pozor na prípravky s abrazívnym účinkom, stačiť vám bude mydlová voda. Vysvetlite deťom, že žalúzie nie sú hračka a nemôžu sa na ne vešať.

Medzi najbežnejšie poruchy žalúzií patria rôzne defekty lamiel (zlomenie, puknutie, ohnutie), prasknuté silónové lanko na sklápania lamiel alebo znehodnotenie ovládacej retiazky. Niektoré z uvedených porúch interiérových žalúzií dokážete odstrániť aj sami a na opravu závažnejších porúch budete musieť privolať odborníka, resp. žalúzie odviesť do špecializovanej opravovne. Odporúčame vám sa nepúšťať do opravy vonkajších žalúzií z dôvodu rizika zranenia. Ak si na opravu netrúfate sami, zistite si od dodávateľa vašich žalúzií, kde sa nachádza ich najbližší servis. 

Trúfnete si sami alebo potrebujete profesionála

Ako sme už spomínali, niektoré defekty žalúzií si môžete opraviť svojpomocne. Presne identifikujte poruchu a kúpte si náhradné diely. Pred každou opravou je nutné žalúzie demontovať.

Žalúzie sú na okenných rámoch pripevnené skrutkami. Stačí, aby ste odstránili bočné kryty a dostanete sa k upevňovaciemu mechanizmu. Častou chybou je, že neopatrnou manipuláciou sa žalúzie úplne rozložia a ich následné skladanie je stratou času. Preto je nutné, aby ste odmontované žalúzie zviazali šnúrkou. Po odmontovaní sa môžete venovať samotnej oprave jednotlivých porúch. Odporúčame vám si zapamätať alebo odfotiť systém žalúzií, aby ste počas opravy dosiahli predchádzajú stav. 

Ako opraviť retiazku na žalúzii

Retiazku stiahnite z ozubeného kolieska a nahraďte ju novou súčiastkou. Retiazka sa spája pomocou spojky.

Prasknuté silónové lanko

Na demontovaných žalúziách opatrne vytiahnite prasknuté lanko z lamiel. Nové lanko navliekajte medzi lamely zo spodnej časti, postupujte pomaly, aby ste nevynechali ani jednu lamelu. Vo vrchnej časti lanko zaistíte priamo v mechanizme pomocou plastového uzáveru a v spodnej časti napínacím kolíkom. 

Poškodené lamely

V prípade poškodených lamiel ide o jedinú poruchu, ktorú neopravíte bez odbornej pomoci. Neobávajte sa však, že by oprava bola drahá. Oprava vás iste vyjde lacnejšie ako kupovanie novej žalúzie. Samozrejme, že skúsenejší domáci majstri si i s touto poruchou dokážu poradiť, ale je nutné zohnať kompatibilnú lamelu, čo môže byť problematické. Pozor si treba dávať na vyťahovanie lanka, aby ste pri oprave nespôsobili iné poškodenia. 

Oplatí sa vôbec opraviť?

Ak si kladiete otázku, či sa oplatí opraviť žalúzie, alebo je lepšie kúpiť úplne nové, tak odpoveď je viac ako jasná. Všetky uvedené poruchy žalúzií nie sú na opravu finančne náročné. Náhradné diely ako lanko či kolíky stoja rádovo zopár eur a dajú sa zakúpiť v obchodoch, kde sa predávajú samotné žalúzie. Okrem súčiastok sa na opravu využívajú nástroje, ktoré sa nachádzajú v každej domácnosti. Prakticky ide len o nožnice a skrutkovač. Dokonca aj pri oprave žalúzií za pomoci profesionála vás oprava nevyjde toľko ako kúpa nových.

Najvyššou položkou bude výjazd a hodinová tarifa práce privolaného majstra. Možnosťou je žalúzie demontovať svojpomocne a odniesť ich do servisu. Dajte si vopred vypracovať cenovú ponuku. Iný prípad sú staré žalúzie, ktoré trpia viacerými defektmi a nie sú v poriadku ani po vizuálnej stránke. Uvedomte si, že každá vec má svoju životnosť a po doslúžení vám nezostáva nič iné, ako nefunkčné žalúzie vymeniť za nové.

Ak máte pokazené žalúzie alebo rolety a neviete si dať s nimi rady, kontaktujte nás a radi vám poradíme.

Zdielať na Facebook-u
Stretnutie v showroome

Prezentácia nášho showroomu, v ktorom si ukážeme jednotlivé typy našich okien, dverí a posuvných systémov vo forme zabudovaných funkčných vzoriek. Následná ukážka našej výroby a na záver konzultácia Vášho projektu do posledného detailu v zasadacej miestnosti pri chutnej káve.

Loading...
Prosím čakajte...