19
rokov
2005 - 2024
sk hu de

Jednoduché čisteniežalúzií. Poradíme, ako na to.

Jednoduché čistenie žalúzií. Poradíme, ako na to.
24/04/2022

Žalúzie sú bez pochýb najobľúbenejšou tieniacou technikou, ktorá je funkčná, finančne nenáročná a má dlhú životnosť. Žalúzie vám budú dobre a dlho slúžiť jedine vtedy, keď ich budete pravidelne udržiavať. Okrem kontroly ovládacieho mechanizmu je nutné žalúzie čistiť. Ak budete ich čistenie dlhodobo zanedbávať, o to zložitejšia bude ich údržba v budúcnosti. Navyše nánosy prachu, mastnoty, hmyzu a plesne nie sú pozitívnou vizitkou vašej domácnosti. Ako vyčistiť žalúzie efektívne a rýchlo?

Hliníkové žalúzie hrajú prím už niekoľko desaťročí

Hliníkové žalúzie boli v minulosti komfortom a dnes bežnou súčasťou okien nejednej domácnosti. Ich výhodami sú cenová dostupnosť a dizajn, ktorý sa dá prispôsobiť vzhľadu každej miestnosti.

Horizontálne interiérové žalúzie využívané na tienenie miestností sú farebne veľmi variabilné a dokonale poskytujú nielen tieň, ale tiež súkromie. Na druhej strane každá gazdinka potvrdí, že ich čistenie nie je až tak jednoduché. Hlavne v prípade, že si nánosy špiny nebudete všímať niekoľko mesiacov. 

Ako vyčistiť horizontálne žalúzie z hliníka?

Pri hliníkových žalúziách platí jednoduché pravidlo – čím častejšie, tým rýchlejšie. Ak dodržíte toto pravidlo, tak vám bude na čistenie žalúzií stačiť prachovka, švédska utierka alebo ich môžete povysávať tenkou násadkou vysávača. Pozor na to, aby bol vysávač nastavený na nižší výkon. Hliníkové žalúzie sa totiž môžu vplyvom vysokého tlaku vzduchu poohýbať.

Odporúčame vám si kúpiť obojstrannú prachovku, ktorú na jednotlivých lamelách zaklapnete a dokážete týmto spôsobom očistiť obe strany žalúzií. Alebo môžete vsadiť na radu starých mám, ktoré čistili žalúzie pomocou ponožky. Navlečte si ponožku na ruku a vytvoríte tak systém podobný obojstrannej prachovke. Pri čistení žalúzií obyčajnou handričkou alebo prachovkou musíte tieniaci systém zaklapnúť a pretrieť celý povrch najskôr z jednej a následne z druhej strany. Ide síce o rýchlejší spôsob čistenia, ale nie tak dôkladný, ako keď čistíte lamely zvlášť.

Zanedbali ste žalúzie a sú extrémne znečistené? Budete ich musieť umyť namokro. Postup je rovnaký ako pri čistení nasucho, ale na handričku alebo ponožku je nutné naniesť odmasťovací prípravok. Veľmi účinný roztok na mastnotu vytvoríte z prostriedku na riad zmiešaného s pár kvapkami bieleho octu.

Ako vyčistiť vertikálne látkové žalúzie?

Látkové vertikálne žalúzie sa využívajú na tienenie v administratívnych budovách, ale občas dobre poslúžia aj majiteľom rodinných domov s veľkorozmernými oknami. Opäť je najjednoduchším spôsobom ich čistenia použitie prachovky a zotretie prachu smerom zhora dolu. Buďte však opatrní, aby ste lamely neodtrhli alebo neohli.

Na čistenie látkových žalúzií nepoužívajte handričky s vláknami, ktoré sa uvoľňujú alebo papierové obrúsky. Zanechali by na povrchu lamiel drobné čiastočky. Na veľmi znečistené látkové žalúzie použite hubku na riad namočenú vo vode so saponátom. Ak vidíte, že žalúzie priam zmenili farbu kvôli mastnote, môžete ich zvesiť a osprchovať vo vani. Pred samotným sprchovaním naneste na žalúzie zmes vody s octom alebo saponátom. Pozor na to, aby voda nebola príliš horúca. Po vysprchovaní zaveste žalúzie späť na mechanizmus a nechajte ich voľne vyschnúť. Veľmi účinným pomocníkom na čistenie látkových i hliníkových žalúzií sú parné čističe. Tie šetrne a rýchlo vyčistia nielen žalúzie, ale tiež okná či parapetné dosky.

A čo drevené žalúzie?

Drevené žalúzie nájdete skôr v starších rodinných domoch alebo v rustikálne ladených interiéroch. Drevo sa veľmi neznáša s vodou, a preto na čistenie drevených žalúzií musíte použiť len suchú handričku alebo prachovku. Zakúpiť sa dajú tiež kefy, ktoré sú určené priamo na čistenie drevených povrchov. Aby ste zabránili usádzaniu prachu a drevené žalúzie ochránili, raz za rok ošetrite povrch lamiel ochrannými prostriedkami určenými na drevo.

V prípade poruchy tieniacej techniky vám odporúčame prečítať si článok o tom, ako opraviť pokazené žalúzie.

Zdielať na Facebook-u
Stretnutie v showroome

Prezentácia nášho showroomu, v ktorom si ukážeme jednotlivé typy našich okien, dverí a posuvných systémov vo forme zabudovaných funkčných vzoriek. Následná ukážka našej výroby a na záver konzultácia Vášho projektu do posledného detailu v zasadacej miestnosti pri chutnej káve.

Loading...
Prosím čakajte...