19
rokov
2005 - 2024
sk hu de

Ako sa zbaviťplesne v bytoch a domoch?

Ako sa zbaviť plesne v bytoch a domoch?
27/02/2023

Podľa štatistík sa plesne vyskytujú v každej piatej domácnosti. Toto alarmujúce číslo vyvoláva otázku, ako sa zbaviť plesne v bytoch a domoch. My otázku mierne zmeníme. Ako zabrániť tvorbe plesní? Plesne nielen likvidujte, ale venujte sa tiež prevencii, aby pleseň nemala šancu vzniknúť. 

Plesne sú pre zdravie extrémne nebezpečné

Plesne v domácnosti nie sú len estetický problém. Každého človeka prvotne trápi práve čierna škvrna na stene alebo dokonca v skrini. Škvrna je prejavom plesne, ktorá sa v stene tvorila niekoľko týždňov až mesiacov. Pleseň v dome a v byte je nebezpečná z viacerých dôvodov. Okrem pocitu znečistenia a degradácie povrchu, ktorý pleseň napadne, vám hrozia rôzne zdravotné komplikácie.

Väčšina ľudí je na plesne senzitívna a počas pobytu v miestnosti s plesňou pociťuje prejavy ako sú bolesti hlavy, kýchanie, zhoršené dýchanie, opuchy očí a kožné vyrážky. Ako je možné, že malá čierna alebo zelená škvrna dokáže narobiť toľko škody? Plesne do ovzdušia vylučujú mikroskopické čiastočky tzv. spóry. Spóry obsahujú toxické látky, na ktoré ľudský organizmus reaguje veľmi negatívne. Dlhodobé pôsobenie plesne na človeka môže spôsobiť vznik astmy, alergií a v krajnom prípade má vplyv na tvorbu karcinogénnych ochorení. 

Aké sú najčastejšie príčiny tvorby plesní

Príčiny tvorby plesne sú rôznorodé. Najväčší problém býva vysoká vlhkosť v domoch a bytoch. Vlhkosť v interiéri by nikdy nemala prekročiť 60 %. Na meranie vlhkosti existujú prístroje, ktoré vám odporúčame kúpiť. Nie sú drahé a v boji s plesňami vám pomôžu. Plesne sa často zjavia v blízkosti okien. Zlý výber okien a ich neprofesionálna montáž sú cestou k plesniam, ktorých sa len tak nezbavíte. Preto pri výmene okien dbajte na výber dodávateľa okien a hlavne na dokonalé utesnenie montážnych medzier (okenný rám + ostenie) podľa normy STN paropriepustnou a nepriepustnou vrstvou. Okrem okien spôsobuje zvýšenú vlhkosť v interiéri neodborne zrealizovaná izolácia. Plesne sa tvoria v miestach tepelných mostov a tam, kde konštrukčné chyby zapríčinili vlhnutie stien. 

Ako sa zbaviť plesne v interiéri

Boj proti plesni nezačína až po jej objavení. Priamy zásah je rovnako dôležitý ako prevencia.

Prevencia proti plesniam

Správne vetranie je základ zníženia vlhkosti v interiéri. Čo znamená správne vetranie? Nemusíte mať celý deň otvorené okná. Stačí trikrát denne otvoriť okná dokorán na minimálne 3 minúty. Ideálne je, keď sa vám podarí v dome spraviť prievan. V prípade, že ste doma po celý deň a robíte činnosti, ktoré vlhkosť zvyšujú (varenie, sprcha, sušenie vlhkej bielizne), vetrajte 4 až 5-krát denne. Prevenciou je tiež už spomínaná inštalácia okien s kvalitnou izoláciou a preverenie vlhkosti stien. V miestnostiach, kde bývate, by ste nemali sušiť bielizeň, dbajte na odvetrávanie kúpeľne, počas varenia zapínajte digestor a znížte množstvo izbových rastlín. Nábytok nestavajte tesne k stenám. 

Metódy, ako sa zbaviť plesne

Ako sa zbaviť plesne? Prvým krokom je dodržiavanie preventívnych krokov. Následný boj s plesňou závisí od toho, kde sa objaví. 

Pleseň na stene: Ak sa na stene zjaví pleseň, očistite ju špeciálnymi prípravkami alebo octom. Prípravky nechajte pôsobiť niekoľko hodín. Stenu umyte vodou, musí dokonale vyschnúť. Na stenu aplikujte protiplesňový náter.  

Pleseň na oknách: Pleseň na oknách vyčistite octovou vodou. Ak sa vám okná rosia, nenechávajte kondenzát na skle. Okná po orosení vždy vytrite do sucha. Žalúzie cez deň otáčajte do rôznych smerov alebo ich vysúvajte. Pozor na šetrenie na nesprávnom mieste. Vypínanie radiátorov spôsobí silnejšie rosenie okien. Na kvalitných oknách s izolačným trojsklom s teplým dištančným rámikom by sa kondenzácia nemala tvoriť resp. sa tvorí minimálne. 

Vlhkosť vzduchu: Pleseň niekedy nevidíte, ale cítite. Vlhký vzduch odstránite buď vetraním, alebo vám pomôžu technológie. Prvou možnosťou je rekuperačná jednotka, ktorá sa stará o neustálu cirkuláciu vzduchu. Druhým prístrojom sú odvlhčovače vzduchu. Niektoré odvlhčovače dokážu vzduch nielen sušiť, ale tiež filtrovať od baktérií, vírusov a prachu.

Zdielať na Facebook-u
Stretnutie v showroome

Prezentácia nášho showroomu, v ktorom si ukážeme jednotlivé typy našich okien, dverí a posuvných systémov vo forme zabudovaných funkčných vzoriek. Následná ukážka našej výroby a na záver konzultácia Vášho projektu do posledného detailu v zasadacej miestnosti pri chutnej káve.

Loading...
Prosím čakajte...