19
rokov
2005 - 2024
sk hu de

Rosenie plastovýchokien. Viete, ako mu zabrániť?

Ako zabrániť roseniu plastových okien?
09/03/2022

Rosenie okien a prílišná vlhkosť trápi veľký počet domácností. V prípade rosenia nejde len o estetický problém a nestačí vlhkosť z okien zotierať. Časom môže dôjsť k hromadeniu vlhkosti v iných častiach interiéru, čo následne prerastie do tvorby plesní. V prvom rade je nutné identifikovať, prečo k roseniu okien dochádza. Po zistení príčiny rosenia prichádza na rad odstránenie tohto problému pomocou prevencie a využitím technológií či prístrojov.   

Prečo dochádza k roseniu okien

Aj vy sa ráno zobudíte a ako prvé utierate totálne zarosené okná? S touto situáciou sa počas zimy stretáva väčšina domácností. V lete vďaka vetraniu a menším teplotným rozdielom k roseniu nedochádza. Väčšina ľudí si myslí, že vinníkom rosenia sú staré alebo nekvalitné okná.

Nemusíte sa obávať, v oknách je problém len v malej časti prípadov. Najčastejšou príčinou tvorby kvapiek na oknách je vysoká vlhkosť vo vnútri priestoru a zároveň studený povrch samotných okien. V interiéri sa nahromadí vlhkosť a v okamihu, kedy dosiahne hornú hranicu tzv. rosný bod, dochádza ku kondenzácii vody na oknách.

Prečo práve na oknách? Pretože okná sú najslabšou termoizolačnou časťou domu, a ako sme spomínali, sú v miestnosti najchladnejšie. K roseniu okien nedochádza len zvnútra. Voda môže stekať po oknách aj zvonku, a to hlavne počas brieždenia. Ráno totiž dochádza k rýchlemu vzostupu vonkajších teplôt, ale okná zostávajú studené. 

Následky zvýšenej vlhkosti v dome

Rosenie okien je to, čo vidíte, ale oveľa nebezpečnejšie je to, čo je vášmu zraku skryté. Po nejakom čase sa vo vlhkých miestnostiach začínajú tvoriť plesne. Tie väčšine ľuďom prekážajú hlavne z estetického dôvodu, ale oveľa horšie je, že spôsobujú zdravotné komplikácie. Plesne sú silné alergény a navyše sú živnou pôdou pre roztoče vyvolávajúce problémy s dýchaním, vznik astmy, bolesti hlavy, chronickú únavu alebo kožné ochorenia. Plesne tiež degradujú stavebné prvky a vybavenie miestnosti. 

Ako s rosením okien zatočiť

Zásadnou radou pri rosení okien je zníženie vlhkosti v interiéri. Ideálna vlhkosť by sa mala pohybovať okolo 50 až 55 %. Na jej meranie slúžia rôzne prístroje, pomocou ktorých dokážete vlhkosť monitorovať. Predtým, ako začnete s vlhkosťou bojovať, musíte odstrániť všetky možné príčiny jej vzniku. 

Ako vzniká vlhkosť vo vnútornom prostredí?

Zníženie vlhkosti v interiéri

Najjednoduchšou a najviac efektívnou radou na odstránenie vlhkosti v interiéri je zabezpečiť pravidelné vetranie a v zime aj efektívne vykurovanie. Vetrať by ste mali intenzívne aspoň tri razy denne po dobu piatich až desiatich minút. Neustále otvorené okná alebo mikroventilácia problém nevyriešia, pretože sa týmto spôsobom ochladzuje hlavne okno a zbytočne miniete veľa energie na vykurovaní.

Skúste zvýšiť teplotu vzduchu v izbe. Niekedy stačí jediný stupeň, ktorým zvýšite rosný bod. Pozor na prekryté okná závesmi alebo žalúziami a parapetné dosky prekrývajúce radiátory. Vsadiť môžete aj na odvlhčovače vzduchu a prístroje, ktoré vzduch v miestnosti nielen vysušia, ale tiež filtrujú. Ideálnu klímu v priestore dokážu vytvoriť rekuperačné jednotky zabudované priamo do okien. Rekuperácia je spôsobom ako dosiahnuť v interiéri priemernú vlhkosť a zvýšiť kvalitu vzduchu bez energetických strát.

Nesmieme vynechať ani možnosť, že vaše staré okná doslúžili. Kvalitné plastové okná s trojsklom a hlavne ich profesionálna montáž by mali zaručiť, že vo vašom dome dosiahnete ideálnu vlhkosť bez hrozby rosenia okien. 

Zdielať na Facebook-u
Stretnutie v showroome

Prezentácia nášho showroomu, v ktorom si ukážeme jednotlivé typy našich okien, dverí a posuvných systémov vo forme zabudovaných funkčných vzoriek. Následná ukážka našej výroby a na záver konzultácia Vášho projektu do posledného detailu v zasadacej miestnosti pri chutnej káve.

Loading...
Prosím čakajte...