19
rokov
2005 - 2024
sk hu de

Nástrahy najlacnejšíchplastových okien – na čo si dať pozor

Nástrahy najlacnejších plastových okien – na čo si dať pozor
01/10/2018

Plastové okná sú rozumnou voľbou takmer každej domácnosti. Ich výber však nie je jednoduchý a treba preto dôkladne zvážiť pomer kvality a ceny, pretože urýchlený či nepremyslený nákup môžete ľutovať ešte veľmi dlhý čas.

Či už plánujete rekonštrukciu, alebo stavbu nového domova, mali by ste poznať nástrahy, ktoré vám môžu najlacnejšie plastové okná priniesť:

Tepelná izolácia

Hlavným parametrom pri plastového okna by pre vás mala byť tepelná izolácia, ktorá je u každého výrobku a značky odlišná. V praxi je známe, že najlacnejšie okná sa vyznačujú najhoršou tepelnou izoláciou, preto treba sledovať informácie výrobcov, konkrétne údaj ,,priepustnosť tepla profilom“.  V tomto prípade by ste mali porozmýšľať nad oknami, ktoré stoja viac, aby ste si boli istí, že ich tepelná izolácia vám bude postačovať a nebude robiť zbytočné problémy. Asi by ste neboli spokojní, ak by vaše okná prepúšťali nielen teplo, ale aj vzácny chlad v lete.

Počet skiel

Pri plastových oknách treba venovať pozornosť aj tomu, z akého počtu skiel sú vyrobené. Je rozdiel medzi dvomi a tromi vrstvami skla, ktoré majú úplne inú funkciu. Tento údaj udáva počet izolačných skiel, ktoré sa nachádzajú vo vnútri okna, ktoré vám zabezpečujú nielen udržiavanie tepla, ale aj objem rosenia skiel. Ani toto nie je zanedbateľná vec a v prípade, že ju prehliadnete a vsadíte na najlacnejší výrobok, môžete mať s oknami nemalé problémy a v konečnom dôsledku aj zvýšené náklady na kúrenie.

Tesnenie

Dôkladnejší pohľad sa oplatí venovať aj profilu, a teda rámu vybraného okna, a to z dôvodu kvality tesnenia. Je rozdiel, či si vyberiete dorazové tesnenie, ktoré patrí skôr k lacným oknám alebo stredové tesnenie, ktoré je už kvalitatívne na lepšej úrovni.

Dorazové síce dobre tesní, no nedokáže zabrániť vnútornému roseniu skiel a zatekaniu vody do muriva. Aj toto je dôležitý parameter, ktorý by ste mali pri kúpe plastových okien zvážiť, pretože kvalita je v konečnom dôsledku pre každého dôležitejšia ako cena. Najlepšou voľbou je teda kombinácia dorazového a stredového tesnenia, ktorá vám zaručí spokojnosť počas dlhých rokov.

Spracovanie

Ďalšou nástrahou pri najlacnejších plastových oknách môže byť ich horšie spracovanie, ktoré si na prvý pohľad ani nevšimnete. Realitu spoznáte až v momente, keď začnete okná doma používať a zistíte, že s nimi niečo nie je v poriadku a nevyzerajú či nefungujú tak, ako by mali. Ak si nedáte pozor a bez rozmyslenia kúpite nekvalitný výrobok, síce ušetríte, no môže vás to časom dobehnúť.

Montáž

Ľudia väčšinou pozerajú aj na cenu montáže okien, ktorá je u každej firmy iná. Nestačí, keď máte kúpené kvalitné okná, treba im zabezpečiť aj kvalitné osadenie, ktoré nie je o nič menej dôležité.

V praxi platí, že okno je dobré a funkčné iba vtedy, ak je nielen dobre vyrobené, ale aj osadené. Inak sa môže stať, že jeho vlastnosti stratia svoje účinky a nízka cena vám bude k ničomu. Okná by vám mal preto namontovať odborník, ktorý má na to potrebné vybavenie a dá vám záruku na svoju prácu.

Ani tento faktor by ste teda nemali v žiadnom prípade podceňovať a okná by vám nemal montovať len tak hocikto. Najlepšou voľbou je nechať prácu spraviť firme, od ktorej ste okná zakúpili. Oni ich predsa poznajú najlepšie a majú s nimi dostatok potrebnej praxe a skúseností.

Zdielať na Facebook-u
Stretnutie v showroome

Prezentácia nášho showroomu, v ktorom si ukážeme jednotlivé typy našich okien, dverí a posuvných systémov vo forme zabudovaných funkčných vzoriek. Následná ukážka našej výroby a na záver konzultácia Vášho projektu do posledného detailu v zasadacej miestnosti pri chutnej káve.

Loading...
Prosím čakajte...