19
rokov
2005 - 2024
sk hu de

Čo znamenámontáž okien?

Čo znamená montáž okien?
27/04/2016

Čo sa skrýva pod pojmom montáž okien?

Pred osádzaním okien pri novostavbách alebo ich výmene pri rekonštrukcii sa väčšinou radíme s odborníkmi o tom, aké okná sú pre nás vhodné a ako a kedy sa uskutoční ich osadenie. Informácie o nevyhnutnosti správnej a kvalitnej montáže sa na nás valia z každej strany. Viete však, čo všetko v sebe montáž okna zahŕňa?

Dvakrát meraj...

Základom kvalitnej montáže je zameranie okna, pri ktorom treba zohľadňovať, o aký typ okna ide, spôsob jeho osadenia a typ tesnenia. Rozmery musia byť v súlade s celoslovenskou smernicou montáže okien. Dôležité je dôsledné zistenie tvaru ostenia, nadpražia a parapetu, takže ak sa do stavebných prác veľmi nevyznáte, konzultácia s odborníkmi je nevyhnutná od samého začiatku. Medzi oknom a ostením je totiž potrebné nechať takú medzeru, aby zostal priestor na prípadné rozširovanie vplyvom tepla. Nemôžeme zabudnúť ani na polohu okna, ktoré môže byť osadené rôznymi spôsobmi, a to na hrane otvoru, predsadené alebo zapustené.

Novostavba po montáži okien a dverí.

Ukotvenie a utesnenie

Keď je už všetko vymerané, je čas prejsť k samotnému osádzaniu, pred ktorým sa zvesia okenné krídla z rámu. Významným krokom je výber spôsobu ukotvenia, pričom sa používajú dva hlavné, ukotvenie skrutkou priamo cez rám okna alebo prostredníctvom kotviacich plechov. Po samotnom ukotvení prichádza na rad utesnenie špár tesniacim materiálom. Ten má zaručiť tepelnú, vzduchovú aj akustickú izoláciu a možností, akými sa to dá čo najlepšie dosiahnuť je tiež niekoľko. Po tejto fáze sa môžu okenné krídla opäť nasadiť a ostáva montáž vonkajších a vnútorných parapetov.

Investícia, ktorá sa oplatí

Nie nadarmo sa kladie dôraz na správnu montáž okien, či už plastových alebo hliníkových. Zníženie tepelných strát v dome či byte je želaním každého človeka, a práve to môže byť uskutočnené len vďaka kvalitnej montáži. Investícia do nových okien nie je malá, a tak sa vždy oplatí ich výber a najmä osadenie vložiť do rúk odborníkov. O to viac, keď už viete, že montáž nie je len o vyplnení prázdneho otvoru, ale predchádzajú jej dôležité merania a výpočty.

Zdielať na Facebook-u
Stretnutie v showroome

Prezentácia nášho showroomu, v ktorom si ukážeme jednotlivé typy našich okien, dverí a posuvných systémov vo forme zabudovaných funkčných vzoriek. Následná ukážka našej výroby a na záver konzultácia Vášho projektu do posledného detailu v zasadacej miestnosti pri chutnej káve.

Loading...
Prosím čakajte...