19
rokov
2005 - 2024
sk hu de

Potrebujete zmeraťsietku na okno? Poradíme

Potrebujete zmerať sietku na okno? Poradíme
15/11/2022

Sieťky na okno si väčšina ľudí dá nainštalovať spolu s oknami. Niekedy sa tak nestane kvôli obmedzenému rozpočtu alebo z mylnej domnienky, že sieťky na oknách nepotrebujete. Tento omyl sa prejaví predovšetkým na jar, kedy má hmyz svoje najviac aktívne obdobie. Bzučanie múch, otravné komáre alebo lezúci hmyz ku komfortnému bývaniu nepatria. Nastáva čas, kedy je nutné sieťky objednať. Viete, ako zmerať sieťku na okno?

Ako sa dá ušetriť na sieťkach na okno 

V úvode sme spomínali, že sieťky na okno je možné dodať priamo s oknami. Tento krok je výborným riešením z dvoch dôvodov. Prvým je to, že sa vyhnete v budúcnosti meraniu okien a objedávaniu sieťok. Pri meraní často dochádza k chybám a po inštalácii sieťok zistíte, že vám dobre nepriliehajú k profilom okien.

Druhým dôvodom je cena sieťok. Mnohé spoločnosti zaoberajúce sa výrobou a montážou okien vám sieťky spolu s oknami dodajú za výhodnú cenu. V tomto prípade je cena tak bagateľná, že sa sieťky vskutku oplatia. Realita je však iná a veľa ľudí si pri montáži nových okien sieťky neobjedná. Dôvod je snaha o šetrenie a presvedčenie, že sieťky nepotrebujú.

Sieťka na okno – výmysel alebo nutná pomôcka?

Proti hmyzu existuje veľa prostriedkov, ako sa ich zbaviť. Niektoré z nich sú neúčinné alebo cenovo nevýhodné. Spoliehať sa len na repelenty alebo elektrické odpudzovače nestačí. Na jednej strane nie sú stopercentnou zárukou, že sa hmyz vo vašom dome neobjaví. Na druhej strane môžu citlivým ľuďom škodiť. Spomenúť musíme tiež finančnú stránku, pretože odpudzovače sú drahé. Sieťka proti hmyzu vyrieši váš problém s otravným hmyzom raz a navždy. 

Výhody sieťok na okná

Vybrať sa dá z viacerých typov sieťok

Klasickými sú sieťky vyrobené z odolného plastového rámu. Obľúbený je tiež hliníkový profil vyplnený sklolaminátom alebo skleným vláknom. Sieťka má úpravu odolávajúcu UV žiareniu, takže nevybledne. Zväčša sa sieťky na okná nasádzajú, ale niektoré je možné do rámu okna alebo do steny navŕtať. Variantom sú rolovacie sieťky na okná. 

Ako zmerať sieťku na okno

Ak si lámete hlavu nad tým, ako zmerať sieťku na okno, nemajte obavy. Ide o veľmi rýchle a jednoduché meranie. Na zistenie rozmerov sieťky na okno budete potrebovať zápisník, pero a rolovací meter. Nutné je zmerať šírku a výšku okien i hĺbku rámu okna. Počas merania okien ich majte otvorené. Meranie sa realizuje z vonkajšej strany.

Výška okien = výška sieťky na okná

Merať výšku okien môžete len v jednej časti okna, ale pre presnejšie meranie je vhodné zmerať výšku rámu okien na dvoch miestach. Ak sa údaje líšia, výška sieťky je najmenší z údajov. Od výšky odrátajte dva milimetre a hodnoty si zapíšte.

Šírka okien = šírka sieťky na okná

Opäť je nutné hodnoty šírky okien merať na viacerých miestach – v spodnej a vrchnej časti i v strede. Meter priložte presne k hrane rámu a zmerajte jeho šírku od ľavej po pravú hranu. Pre výrobu sieťky si zapíšte najmenšiu nameranú hodnotu, od ktorej odrátate dva milimetre. 

Hĺbka rámu = prichytenie sieťky na rám

Ak nebude sieťka na rám navŕtaná, musí sa na profil okna prichytiť, a preto je potrebné zmerať hĺbku rámu. Hĺbka resp. hrúbka rámu sa meria aj s tesnením. Ak majú vaše okná odvodový kanálik, budete potrebovať dva údaje o rozmere hĺbky. Prvý sa meria v hornej časti okna od vonkajšej strany rámu po stred vnútorného tesnenia. Druhý rozmer sa zisťuje v spodnej časti rámu, a to od vonkajšej strany rámu po stred vnútorného tesnenia, kedy k údaju prirátate hĺbku zmeraného odvodňovacieho kanálika.

Zdielať na Facebook-u
Stretnutie v showroome

Prezentácia nášho showroomu, v ktorom si ukážeme jednotlivé typy našich okien, dverí a posuvných systémov vo forme zabudovaných funkčných vzoriek. Následná ukážka našej výroby a na záver konzultácia Vášho projektu do posledného detailu v zasadacej miestnosti pri chutnej káve.

Loading...
Prosím čakajte...