19
rokov
2005 - 2024
sk hu de

Bezpečnostnésklá ESG a VSG

Bezpečnostné sklá  ESG a VSG
18/08/2020

Rozdiely medzi bezpečnostnými sklami ESG a VSG

Bezpečnostné sklá sú nevyhnutným riešením veľkých presklených plôch. Využívajú sa nielen v moderných kancelárskych budovách, ale aj vo veľkých rodinných domoch. Tento typ skiel bráni prepadnutiu sklenej výplne, rozbitiu pri náraze alebo údere, chráni budovu pred zlodejmi a zároveň ochraňuje osoby nachádzajúce sa v budove i mimo nej.

Klasické verzus bezpečnostné sklo

Prečo by ste mali investovať do špeciálneho skla? Jednoznačne kvôli bezpečnosti. Klasické sklo sa po rozbití roztriešti na malé ostré časti, ktoré ohrozujú zdravie ľudí. Rozbité sklo neznamená len riziko porezania, ale aj poškodenia majetku. Čomu všetkému odolajú a čo ochránia bezpečnostné sklá? Pri bezpečnostnom skle nedochádza k úrazu a ani zničeniu vnútorného alebo vonkajšieho zariadenia budovy. Šancu nemajú ani zlodeji či opití vandali. Určité typy bezpečnostných skiel odolajú aj strelným zbraniam alebo výbušninám. Pre každého by mala byť bezpečnosť na prvom mieste. Neohrozujte seba a ani ostatných nerozumným šetrením a zakúpte si bezpečnostné presklenie.


VSG – vrstvené bezpečnostné sklo

VSG sklo sa skladá z jednej niekedy aj dvoch vrstiev skla. Tieto vrstvy skla sú spojené špeciálnou polyvinylbutyralovou (PVB) fóliou. PVB fólia je veľmi pružná, výborne prilieha a zároveň sa vyznačuje odolnosťou či pevnosťou. Podľa počtu vrstiev fólií sa VSG sklá zaraďujú do rôznych bezpečnostných tried. Najvyššie triedy skiel sú odolné voči streľbe, silným otrasom, výbuchom a dokonca dlhšie odolajú požiaru. Ak sa napriek vysokej tuhosti sklo rozštiepi, zostane prilepené na fólii. Vďaka tomu črepiny nikoho a nič neohrozia. Fólia je natoľko pevná, že následne zabráni preniknutiu osôb do vnútorných priestorov. Medzi ďalšie výhody VSG skiel patrí zvýšená schopnosť izolácie zvuku a redukcia ultrafialového žiarenia. Tieto jedinečné vlastnosti VSG skiel sa využívajú pri zasklení stropov alebo budov, ktoré si vyžadujú zvýšenú ochranu pred vniknutím cudzích osôb.

ESG – tvrdené bezpečnostné sklo

ESG sklo (nazývané aj kalené sklo) sa vyrába riadeným ohrevom pri vysokej teplote a následným prudkým ochladením. Pri tomto procese sa na povrchu i vo vnútri skla vytvorí tlakové napätie. Tlakové napätie zvyšuje odolnosť skla voči tepelnému aj mechanickému poškodeniu. ESG sklo je oproti klasickému sklu až päťkrát tvrdšie, trikrát pevnejšie v ohyboch, odolnejšie proti nárazom a problémy mu nerobia ani veľké výkyvy teplôt. Podobným procesom ako ESG sklo sa vyrába aj polokalené (TVG) sklo. Tento typ skla sa často využíva ako jedna z vrstiev pri výrobe VSG skiel. Rozdiel medzi polokaleným a ESG sklom je vo veľkosti črepín skla, ktoré vznikajú pri jeho porušení. Po rozbití sa ESG sklo rozštiepi na veľmi malé časti, ktoré neohrozujú človeka a ani jeho majetok. ESG sklo si našlo široké využitie v stavebníctve a nábytkárskom priemysle. Vhodné je na výrobu sprchových kútov, vnútorných zábradlí, zastrešenia, podláh alebo priečok na predelenie miestností.

 

Zdielať na Facebook-u
Stretnutie v showroome

Prezentácia nášho showroomu, v ktorom si ukážeme jednotlivé typy našich okien, dverí a posuvných systémov vo forme zabudovaných funkčných vzoriek. Následná ukážka našej výroby a na záver konzultácia Vášho projektu do posledného detailu v zasadacej miestnosti pri chutnej káve.

Loading...
Prosím čakajte...