19
rokov
2005 - 2024
sk hu de

Koľko stojí plastovéokno? Na toto si dajte pozor

Koľko stojí plastové okno? Na toto si dajte pozor
11/11/2022

V dobe zvyšovania cien všetkých stavebných materiálov v peňaženke doslova rátate každý cent. Ak práve stojíte pred fázou vypĺňania stavebných otvorov, iste vás bude zaujímať cena okien. Pri prieskume zistíte, že najlacnejšie vás vyjdú plastové profily okien. Pozor na to, že cena týchto okien sa môže navýšiť v závislosti od viacerých parametrov. Od čoho sa odvíja konečná cena plastových okien?

Plastové okná sú cenovo výhodné

Okenné profily sa vyrábajú z dreva, plastu, hliníka a kombinácie týchto materiálov. 

Drevené okná

Drevené okná sa postupne dostávajú na vedľajšiu koľaj kvôli náročnosti na ich údržbu. Ak údržbu zanedbáte, vydržia vám veľmi krátko. Možno patríte medzi klasikov a iné ako drevené okná nechcete. Pripravte sa na vyššiu cenu a na stratu času pri ošetrovaní dreva. Na druhej strane sú drevené profily odolné a majú dobré tepelno-izolačné vlastnosti podobne ako iné druhy okien. 

Hliníkové okná

Vyššiu cenu zaplatíte aj v prípade, keď sa rozhodnete pre hliníkové okná. Avšak tieto okná vám vydržia celý život a vyzerajú vskutku luxusne. Hliníkovým oknám dajte prednosť, ak ste sa rozhodli pre francúzsky typ okien alebo pre veľkoformátové okná. 

Plastové okná

Pri prerátavaní výdavkom za okná zistíte, že plastové sú cenovo najvýhodnejšie. K výbornej cene si pridajte tieto výhody plastových okien:

Čo všetko vplýva na cenu plastových okien

Netrpezliví ľudia sa v tomto momente začnú pýtať, koľko stojí plastové okno. Na túto otázku nie je odpoveď jednoznačná, keďže cena plastových okien sa odvíja od ich vlastností resp. od toho, ako ste nároční a čo vyžaduje vaša stavba. V zásade cena plastových okien závisí od nasledujúcich parametrov.

Rozmery okien

Nielen veľkosť, ale tiež tvar plastových okien hrá pri ich cene veľkú úlohu. Ak túžite po veľkých a atypických oknách či oknách s viacerými krídlami, pripravte si viac peňazí. Plastové okná je možné vyrobiť aj v okrúhlom alebo skosenom tvare. 

Úprava a počet skiel

Je zrejmé, že izolačné trojsklo bude drahšie ako dvojsklo. Okrem toho, koľko vrstiev skla si vyberiete, sa bude cena zvyšovať podľa úpravy skla. Špeciálne upravené sklá dokážu výborne izolovať nielen teplo, ale tiež zvuky. Niektorí ľudia majú vyššie požiadavky na bezpečnosť a priplatia si za bezpečnostné sklo. Sklo je možné upraviť tiež tak, aby do interiéru vpúšťalo menej UV žiarenia alebo bolo ozdobené ornamentmi. 

Počet komôr

Od počtu komôr závisí priepustnosť tepla a statické parametre. V minulosti boli preferované trojkomorové systémy. Dnes sa hovorí o piatich a viacerých komorách. Stavebná hĺbka pri týchto oknách je 70 mm, čo je dostatočná hĺbka pre dobrú izoláciu. Čím viac komôr zvolíte, tým vyššia bude cena okien

Farba okien

Najlacnejšie sú plastové okná bielej farby. Za všetky ostatné farby alebo dekóre si budete musieť priplatiť. Kompromisom je, keď sú plastové okná z jednej strany biele a z druhej farebné. Značný rozdiel v cene je u rámov, ktoré sú len nalakované alebo je ich povrch upravený akrylátovou fóliou. Vďaka fóliám dokážu plastové okná dokonale imitovať drevo a dokonca aj hliník. 

Ostatné parametre

Cena plastových okien sa môže navýšiť aj špeciálnymi požiadavkami v oblasti kovania, spôsobu otvárania okien alebo odvodnenia. Okná z plastu je možné vyrobiť bez parapet, čo cenu zníži. Naopak viac budete platiť v prípade objednania okien spolu so sieťkami a tienením. Cena okien je, samozrejme, závislá aj od výrobcu a značky. Keďže si plastové okná nekupujete na pár rokov, ale na takmer celý život, radíme vám na výrobcovi nešetriť. Dôležité je tiež to, aby výrobca garantoval možnosť montáže a opravy okien.

Zdielať na Facebook-u
Stretnutie v showroome

Prezentácia nášho showroomu, v ktorom si ukážeme jednotlivé typy našich okien, dverí a posuvných systémov vo forme zabudovaných funkčných vzoriek. Následná ukážka našej výroby a na záver konzultácia Vášho projektu do posledného detailu v zasadacej miestnosti pri chutnej káve.

Loading...
Prosím čakajte...