19
rokov
2005 - 2024
sk hu de

Oficiálne okná advere bez DPH - ako?

Oficiálne okná a dvere bez DPH - ako?
27/05/2018

Nájsť kvalitné okná a dvere za rozumnú cenu, nie je dnes vôbec také jednoduché. Veď sa stačí pozrieť na internet, kde vám vyhľadávač ihneď „nájde“ niekoľko desiatok až stoviek e-shopov, ktoré ponúkajú produkty za rôzne ceny. Pochopiteľne, že si treba všímať vlastnosti okien, na základe ktorých sa v konečnom dôsledku aj rozhodnete, pričom práve od nich závisí konečná cena. A ako to funguje vtedy, ak ste stavebná firma? Máte nárok na nižšiu cenu, teda cenu bez DPH alebo nie?

Ako si môžem okná a dvere kúpiť bez DPH? Ako to v praxi funguje? 

Hovorí vám niečo „tuzemské samozdanenie“? Tento pojem sa využíva najmä v podnikateľskej sfére a v praxi to znamená, že dodávateľ prenesie daňovú povinnosť na odberateľa. Odberateľ má povinnosť odviesť DPH z dodaných tovarov, resp. služieb, no zároveň má nárok na odpočet DPH z dodaných tovarov, resp. služieb, pričom musí splniť podmienky, ktoré sú uvedené v zákone o DPH. Predstavte si, že firma, ktorá je platiteľom dane, dodá hliníkové okná pre inú firmu, a to trebárs i vrátane montáže. Po dodaní okien a vykonaní montáže dostane kupujúca firma faktúru, avšak bez DPH, ktorá je povinná sumu DPH vypočítať a priznať za príslušné zdaňovacie obdobie. Znamená to, že má nárok nezaplatiť výšku sumy, ktorá činí DPH, čiže má nárok na odpočítanie tejto dane.

Rohový sklenený spoj a hliníkový posuvný systém

A rada na záver pri nákupe bez DPH!

Nezabudnite, že táto pomerne novinka platí len od roku 2016, čiže ak chcete aj vy získať rozumné okná a dvere za ešte rozumnejšiu cenu, vyhnite sa podvodom či nekalým praktikám, ktoré by mohli mať závažnú dohru. Dodávateľ, ktorý vystavuje faktúre v režime tuzemského samozdanenia je povinný na faktúru uviesť informáciu, o prenesení daňovej povinnosti. Bližšie informácie nájdete v zákone - § 69 ods. 1 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty a ak by vám predsa len nebolo niečo jasné, neváhajte a kontaktujte sa o výrobcu, resp. dodávateľa okien, ktorý je povinný poskytnúť vám bližšie informácie.

Zdielať na Facebook-u
Stretnutie v showroome

Prezentácia nášho showroomu, v ktorom si ukážeme jednotlivé typy našich okien, dverí a posuvných systémov vo forme zabudovaných funkčných vzoriek. Následná ukážka našej výroby a na záver konzultácia Vášho projektu do posledného detailu v zasadacej miestnosti pri chutnej káve.

Loading...
Prosím čakajte...