19
rokov
2005 - 2024
sk hu de

Bez DPH?

Bez DPH?
28/07/2016

Okná bez DPH? 

Pri výbere nových okien alebo dverí je samozrejmé, že si budete všímať niekoľko základných kritérií, ktoré vám pomôžu pri konečnom rozhodovaní. Treba sa dívať v prvom rade na materiál, ktorý môže byť buď plast, hliník alebo drevo. Ďalej si treba všímať okenné profily, samotné prevedenie, veľkosť a pochopiteľne aj cenu. Čo sa týka ceny, ako to vlastne funguje v prípade, že ste stavebnícka firma? Kto má nárok na platbu bez dph? Udiali sa nejaké zmeny za tento rok?

Okná a dvere bez DPH !

Keď sú dve firmy platcovia DPH

Od 1.1.2016 platí opatrenie, ktoré spočíva v tuzemskom samozdanení. Ide teda o prenos daňovej povinnosti pri stavebných prácach, čo sa uplatňuje medzi platiteľmi dane, ktoré pôsobia v stavebníctve. Patrí sem dodanie stavebných prác, dodanie stavieb a dodanie tovaru s montážou alebo inštaláciou. Aby to však bolo lepšie na pochopenie, uvedieme si jeden prakticky príklad. Platiteľ dane INTER-OKNO vykoná pre firmu XY dodanie okien s montážou i inštaláciou. INTER-OKNO vystaví pre firmu XY faktúru, ktorá však neobsahuje sumu DPH. Firma XY je povinná vypočítať výšku DPH, priznať a zaplatiť túto daň za príslušné zdaňovacie obdobie. Firma XY má v tomto roku nárok na odpočítanie tejto dane.

Dokonalé riešenia Vášho domova

Uplatňovanie daňovej povinnosti v EÚ

Aby sme sa však vyhli podvodom, ktoré sa bohužiaľ dejú nielen u nás, ale aj v členských štátoch Európskej únie, túto povinnosť si uplatňujeme aj vo väčšine členských štátoch. Ide o štáty: Dánsko, Grécko, Estónsko, Litva, Veľká Británia, Francúzsko, Poľsko, Rumunsko, Luxembursko a Slovensko.

Dôležité je uvedomiť si, že táto zmena je ešte len „čerstvá“ a prenesenie daňovej povinnosti na odberateľa slúži na to, aby nedošlo k žiadnym podvodom, ktorých bolo bohužiaľ až moc. Odberateľ teda uskutoční samozdanenie, pričom dodávateľ už DPH vo svojom daňovom priznaní neodvádza!

Vypočujte si tento článok.

Zdielať na Facebook-u
Stretnutie v showroome

Prezentácia nášho showroomu, v ktorom si ukážeme jednotlivé typy našich okien, dverí a posuvných systémov vo forme zabudovaných funkčných vzoriek. Následná ukážka našej výroby a na záver konzultácia Vášho projektu do posledného detailu v zasadacej miestnosti pri chutnej káve.

Loading...
Prosím čakajte...