19
rokov
2005 - 2024
sk hu de

Tienenie do exteriéru – akéalternatívy existujú

Tienenie do exteriéru – aké alternatívy existujú
16/07/2018

Tienenie do exteriéru – aké alternatívy existujú

Aj v našich končinách sú letá čoraz horúcejšie. Preto je veľmi dôležité udržať hrejivé lúče slnka mimo domu, predovšetkým mimo okien a dverí. Pozrime sa na rôzne možnosti exteriérového tienenia vhodné pre novostavby, aj počas rekonštrukcie.

MOŽNOSTI TIENENIA DOMU

Produkty a systémy vonkajšieho tienenia môžeme rozdeliť do dvoch základných kategórií – pevné a nastaviteľné. Pevné typy majú výhodu vo svojej jednoduchosti, nemajú žiadne pohyblivé časti, potrebujú nenáročnú údržbu a vydržia dlhšie. Vyžadujú si však sofistikovanejší návrh, ktorý nebude ohrozovať prístup slnečných lúčov počas zimných mesiacov.

 

Nastaviteľné tienenie

Umožňuje obyvateľom domu lepšie regulovať množstvo dopadajúceho slnka. Ovládané môžu byť manuálne alebo prostredníctvom pohonu, pričom môžu byť vybavené senzormi. Senzory automaticky reagujú na slnečné žiarenie, dážď i vietor a tienenie prispôsobujú aktuálnym podmienkam. Dokonca je možné integrovať systémy automatizácie pre kompletnú inteligentnú domácnosť – systém TaHoma je napojený na internet a bezdrôtovo k nemu pripojíte vnútorné aj vonkajšie tienenie, osvetlenie, vykurovanie, alarm, vjazdovú i garážovú bránu ako aj ďalšie prvky inteligentnej domácnosti. Všetky zariadenia potom ovládate v aplikácii vo smartfóne / tablete alebo diaľkovým ovládačom.

 

PEVNÉ TIENENIE

Odkvapy a previsy – ak ste v etape projektovania vášho nového domu alebo plánujete rozsiahlu rekonštrukciu, máte jedinečnú možnosť zvážiť použitie pevného zatienenia ako súčasti dizajnu nehnuteľnosti. Vďaka primerane veľkým odkvapom alebo previsom vyššieho podlažia dokážete jednoducho, cenovo efektívne a esteticky zatieniť plochy okien, dverí, balkónov a výklenkov. Plocha terasy na prvom poschodí zároveň vytvorí prístrešok chrániaci pred dažďom, pergola je vonkajšou obývačkou.

Pevné markízy

Ak nemáte ten luxus zasahovať do návrhu domu, ďalšou možnosťou zatienenia sú pevné horizontálne alebo šikmé markízy. Vyrobené môžu byť z najrôznejších materiálov – z ocele, dreva, vlnitého plechu, polykarbonátových tabúľ apod. Mali by sa nachádzať nad oknom, aby čo najdlhšie udržali slnko mimo sklenenej plochy okna.

Pevné žalúzie a slnolamy na okná 

Zvyčajne sú vyrobené z kovu alebo dreva, lamely sú osadené v ráme pred oknom, lamely môžu byť umiestnené vodorovne alebo aj zvisle. Ideálne sú tam, kde sa vyžaduje súkromie alebo regulácia výhľadu.

Pergoly 

pergoly sú v záhradách veľmi obľúbené, keď si chcete užívať pobyt vonku aj keď vonku pečie slnko. Ak je namontovaná na stenu domu, v zimných mesiacoch nebráni ohrievaniu interiéru cez okná či dvere. Pergolu môžete zastrešiť lamelami z rôznych materiálov, lamely musia byť v určitom uhle, aby bolo optimalizované slnečné žiarenie počas leta i zimy. Ďalšou možnosťou je zastrešenie priehľadnými ale tepelne účinnými polykarbonátovými tabuľami.

Tieniace plachty a slnečníky

Vyrobené sú z odolnej polyetylénovej tkaniny, ktorá môže mať rôznu hrúbku, v závislosti na tom, aký stupeň prepúšťania svetla a UV lúčov potrebujete. Tieniace plachty sú na výber v štandardných rozmeroch a tvaroch, ale dajú sa samozrejme zohnať aj na mieru podľa veľkosti a tvaru priestoru, podľa špecifických požiadaviek zákazníka. Napriek tomu, že si vyžadujú pevné ukotvenie, veľmi jednoducho sa inštalujú. V prípade potreby odolnosti proti dažďu sa vyrábajú tieniace plachty a slnečníky z nepremokavých materiálov.

 

Zdielať na Facebook-u
Stretnutie v showroome

Prezentácia nášho showroomu, v ktorom si ukážeme jednotlivé typy našich okien, dverí a posuvných systémov vo forme zabudovaných funkčných vzoriek. Následná ukážka našej výroby a na záver konzultácia Vášho projektu do posledného detailu v zasadacej miestnosti pri chutnej káve.

Loading...
Prosím čakajte...