19
rokov
2005 - 2024
sk hu de

Veľké okná aúspora na energiách

Veľké okná a úspora na energiách
16/10/2020

Netypické veľkoformátové presklenia okien rodinných domov vyzerajú moderne a na niektorých polyfunkčných budovách sú z architektonického hľadiska nevyhnutnosťou. Rozmerné presklenia vo väčšine prípadov vyžadujú energetické riešenia. Okná veľkých rozmerov je potrebné vyberať s ohľadom na ich možnosti tepelnej izolácie.

Elegantné veľkoformátové okná

Veľké okná vyzerajú na mestských domoch veľmi elegantne. Relatívnou novinkou sú rohové panoramatické okná, ktoré sa postupne stávajú trendovou záležitosťou. Okrem okien sa v rodinných domoch čoraz častejšie využívajú veľké presklenia na terasách alebo v zimných záhradách. O veľké presklenia orientované na južnú a slnečnú stranu sa od jari do jesene nemusíte z energetického hľadiska obávať. Slnečná energia sa postará o vykurovanie bez investícií. Horšie je to s oknami a terasami, ktoré nie je možné umiestniť na slnečnej strane. Riešením sú izolačné trojsklá a kvalitné okenné profily vyrobené z termoizolačného materiálu. Okrem tepelnej úspory musí takýto materiál spĺňať ešte jednu dôležitú vlastnosť – byť dostatočne pevný, aby udržal váhu veľkých okien. Všetkým týmto parametrom vyhovuje jedine hliník. Hliníkové okenné profily sa vyrábajú v rôznych tvaroch, vyzerajú jemne, nerušia celkový dizajn domu a odolajú aj tomu najvyššiemu zaťaženiu.

Odolné a trvácne hliníkové profily

Hliník nepatrí k najlacnejším materiálom, ale bez pochýb je materiálom s vynikajúcimi vlastnosťami vhodnými na výrobu veľkých okien, posuvných stien, pergolí, terás alebo celých stien polyfunkčných domov. Hliníkové rámy nezaťažia stavebnú konštrukciu, a preto sa bez nich moderná architektúra nezaobíde. V prípade, že sa chystáte stavať viacgeneračný dom o iných profiloch ako z hliníka ani neuvažujte. Hliníkové rámy okien sú navyše energeticky úsporné vďaka tepelnej výplni. Izolačná hmota a vzduchové komory sú najnovším technologickým riešením pre všetky pasívne a nízkoenergetické budovy. Pri hliníkových profiloch nemusíte mať obavy z deformácie vplyvom slnečného žiarenia alebo veľkého mrazu. Hliník je natoľko pevný, že ani po dlhých rokoch nezmení svoj tvar. Stabilita a pevnosť sú navyše zárukou ochrany pred vypáčením. Nezabúdajte však na to, že každé veľkoformátové okno musí byť doplnené kvalitným kovaním. Bez neho okná či dvere po nejakom čase strácajú stabilitu, začnú sa vykláňať do strán a následne nastávajú tepelné úniky.

Kvalitné izolačné trojsklo v hliníkovom ráme

Profily z hliníka síce prispievajú k energetickej úspore, ale samé o sebe nestačia. Sústrediť sa musíte taktiež na presklenie a typy skiel, ktoré majú rôznu energetickú bilanciu. Kvalitné izolačné trojsklo v hliníkovom ráme minimalizuje tepelné straty. Ušetriť na kúrení môžete aj malými trikmi, ktoré vás prakticky nič nestoja. Ak vám to podmienky vášho pozemku umožnia, orientujte veľkoformátové okná na slnečnú stranu. Teplo prijaté prostredníctvom slnečnej energie vykompenzuje straty spôsobené veľkou sklenou plochou. Okrem izolačných vlastností skiel si pri ich výbere dávajte pozor na index prechodu svetla. Vyšší index je zárukou lepšej priepustnosti svetla do interiéru a eliminácie nutnosti svietenia počas dňa. V neposlednom rade sa zamerajte na spôsob otvárania okien. Kúpte si okná s viacerými možnosťami vyklápania a mikroventilácie.

Zdielať na Facebook-u
Stretnutie v showroome

Prezentácia nášho showroomu, v ktorom si ukážeme jednotlivé typy našich okien, dverí a posuvných systémov vo forme zabudovaných funkčných vzoriek. Následná ukážka našej výroby a na záver konzultácia Vášho projektu do posledného detailu v zasadacej miestnosti pri chutnej káve.

Loading...
Prosím čakajte...