19
rokov
2005 - 2024
sk hu de

Vyberáte nové plastové okná?Okrem cenníka si dajte pozor aj na toto

Vyberáte nové plastové okná? Okrem cenníka si dajte pozor aj na toto
08/08/2018

Plastové okná už dávno nie sú obyčajným „kúskom“ bielej farby. V dnešnej dobe máte možnosť vybrať si okná rôznych veľkostí, tvarov, dekorov, ba dokonca profilov. Okrem toho sa môžete rozhodnúť, či uprednostníte dvojsklo alebo trojsklo, prípadne si vyberiete podľa ďalších vlastností.

Výhodou plastových okien je, že dodávateľ je schopný vyrobiť okná podľa veľkosti stavebného otvoru, čiže presne podľa rozmerov, aké pre svoj dom, resp. byt potrebujete.

Čo všetko by ste si mali všímať pri výbere nových plastových okien? Je cena naozaj jediným zásadným faktorom, ktorý je pri kúpe rozhodujúci? Alebo sú tu aj ďalšie vlastnosti okien, ktoré výrazne ovplyvňujú rozhodovací proces?

Kvalita na prvom mieste

Väčšina ľudí sa pri kúpe okien, ale i dverí upriamuje predovšetkým na cenu. Áno, cena je pre mnohých z nás prvotným faktorom, ktorý si všímame.

Avšak treba podotknúť, že vysoká cena neznamená automaticky aj vysokú kvalitu. Práve preto by ste si mali všímať vlastnosti okien, ktoré vo vysokej miere ovplyvňujú ich životnosť a koniec koncov kvalitu. Tá by mala byť na prvom mieste!

Okenné profily i dekory

Okenné profily slúžia na upevnenie okenných tabúľ, pričom môžu byť viackomorové, obvykle päť-, šesť- až sedemkomorové. Profily je možné vyberať podľa tried A až C – trieda A má šírku vonkajšej steny 3 mm; trieda B 2,7 mm a trieda C 2,5 mm. Najkvalitnejšie profily sú tie, ktoré radíme do triedy A.

Ako už iste viete, plastové okná sú vyrábané ako jednofarebné s fóliami, ktoré vyzerajú ako prírodné drevo či kameň, dokonca ako kov alebo betón. Módnym hitom už nie sú biele, ale čierne plastové okná, ktoré nádherne ladia s betónovými fasádami.

Avšak vybrať si môžete i pastelové farby, ktoré pôsobia útulným a zároveň nadčasovým dojmom. Tie najkvalitnejšie fólie odrážajú slnečné lúče a dokážu predĺžiť životnosť okenného profilu. Taktiež je rozdiel, či ste sa rozhodli umiestniť plastové okná do zasklenej loggie či kuchyne.

Pozor na správne odvedenú montáž

Vedeli ste, že aj tie najdrahšie okná budú bezcenné, ak budú namontované nekvalitne? Ak by ste sa rozhodli pre svojpomocnú montáž, prípadne by ste využili služby neskúsených montérov, existuje vysoká pravdepodobnosť nevhodne odvedenej montáže.

To by sa následne prejavilo zvýšenou vlhkosťou, prestupom tepla, ba dokonca plesňami, ktoré by sa objavili na stenách. Preto je nutné, aby ste sa informovali o skúsenostiach montérov ešte pred tým, ako si objednáte montáž okien.

Na záver si treba zapamätať, že kontrola výslednej sumy by mala byť posledným krokom pri kúpe okien. Cena plastových okien nemusí zahŕňať cenu za prepravu či montáž, čo by vás v konečnom dôsledku mohlo nepríjemne prekvapiť. Preto si pre istotu vyžiadajte cenovú ponuku priamo od firmy, pre ktorú ste sa rozhodli.

 

Zdielať na Facebook-u
Stretnutie v showroome

Prezentácia nášho showroomu, v ktorom si ukážeme jednotlivé typy našich okien, dverí a posuvných systémov vo forme zabudovaných funkčných vzoriek. Následná ukážka našej výroby a na záver konzultácia Vášho projektu do posledného detailu v zasadacej miestnosti pri chutnej káve.

Loading...
Prosím čakajte...