19
rokov
2005 - 2024
sk hu de

Výroba vašichplastových okien na mieru

Výroba vašich plastových okien na mieru
11/02/2019

Pri výrobe okien na mieru si treba uvedomiť, že nejde o záležitosť, ktorú vyriešite behom jednej hodiny či dňa. Všetko si treba vopred dôkladne premyslieť, aby ste boli vy ako zákazník s výsledným produktom spokojný, keďže ide o niečo, čo vám pri správnej starostlivosti vydrží niekoľko desiatok rokov, ba do konca života.

Okenné profily a ich výber

Základom je výber okenných profilov, a to nielen podľa farby, ale najmä technických vlastností. Dajte si poradiť profesionálnym poradcom v obore výroby okien hlavne ktoré budú mať výborne teplotechnické vlastnosti, pričom bude okno vystužené v celom profile. Samozrejme si nechajte urobiť ponuky okien s tradičnou kovovou výstuhou, v konečnom dôsledku je aj cena rozhodujúcim faktorom. Plastové okenno dverné profily rozdeľujeme na úzke, ktoré majú hrúbku 58 až 63 mm a na široké, okenno dverné systémy ktoré majú hrúbku až 70 a viac 88 mm. Systémy ďalej rozlišujeme podľa toho, či tesnia proti vlhkosti a prúdeniu vzduchu alebo ide o systémy so stredovým tesnením, ktoré poskytujú kvalitnejšiu izoláciu napríklad viackomorové okná a dvere aj keď ich výroba je náročnejšia a zdĺhavejšia, na čo netreba zabúdať. Uloženie profilov v priestrannej klimatizovanej hale zaistí minimálnu rozťažnosť plastových profilov, čo samozrejme spoľahlivý predajca zabezpečí. Nárez okenných profilov na potrebné rozmery sa robí do čistého materiálu, kde treba rátať aj s odpadom a správne recyklovať. Na špeciálnom stroji je na základe dostupných informácií vykonávaný automatický nárez profilov a následne je rezaná systémová výstuha na požadovanú veľkosť.

Frézovanie okien 

Metóda zahĺbenia drážky do okenného krídla frézovaním je nie len estetickým a prirodzeným riešením, frézovanie sa zvyčajne robí cez cnc obrábacie centrum. Frézovanie umožňuje vloženie kovania do kovacej drážky a okennej alebo dvernej klučky.

Výstuha a kovanie plastových okien

Výstuha sa ukrýva vo vnútri okenných profilov, čiže vy ju nevidíte. Základom je, aby ste siahli po vysokokvalitnej výstuhe a kovaní okien, pretože práve od tohto aspektu sa odvíja kvalita okien. Trebárs ak zvolíte trojsklo, okenné krídlo je veľmi ťažké. V tomto prípade je nutné zabezpečiť kvalitné kovanie, ktoré bude fixované do poctivej výstuhy, čím zabezpečíte dlhodobú funkčnosť i životnosť. Pri výrobe plastových okien montážnici zvárajú plastové profily, vďaka čomu sú okná pevnejšie a odolnejšie voči poškodeniu. Zváranie prebieha na štvorboových zváračkách na základe zadania rozmerov a typov, keďže je rozdiel, či ide o okno jednokrídlové alebo dvojkrídlové, pri atypových riešeniach je lepšia voľba jednobodovej zváračky.

Montáž kovania a osadenia plastových okien

Montážnici musia v prvom rade vysunúť čap, aby došlo k uvoľneniu pôvodného okenného krídla, vďaka čomu je možné krídlo vysunúť zo spodného pántu. V niektorých prípadoch je nutné do stavebného otvoru predvŕtať rám okna, a to vo zvislej polohe. Ak ste sa rozhodli preosadenie parotesných pások, ktoré sú zárukou dlhodobej funkčnosti a izolácie, montáž môže byť o niečo náročnejšia. Základom však je príprava okenného otvoru a kvalitná montáž – následne je možné okno, prípadne rám vložiť do pripraveného otvoru. Okenný rám je nutné vyvážiť a zaistiť ho pomocou klinov. Rám je možné ukotviť za pomocou dištančných a nosných podložiek, vďaka čomu bude ostenie a rám tvoriť akýsi jeden celok. Priestor medzi ostením a rámom sa vyplní izolačný materiálom, pričom montážnu penu je možné použiť počas celého roku, čo sa samozrejme odvíja od vonkajšej teploty – poznáme zimnú i letnú montážnu penu. Pri inštalovaní parapetov musí byť podklad rovný i čistý, pričom je dôležité, aby boli po obvode utesnené. Nasadenie okenných krídel sa vykonáva na spodné pánty, a to pritlačením k rámu a zasunutím horného čapu, na ktorý sa nasadí plastová krytka. Na záver sa vykoná murárske zapravenie, a to hrubou omietkou. Ideálne je následne natiahnuť sadrovú omietku, ktorá nepraská, je pružná a rýchlo schne. 

Prečítajte si aj článok aké okná by boli pre Vás najlepšie : Hliníkové okná vs. plastové okná

Zdielať na Facebook-u
Stretnutie v showroome

Prezentácia nášho showroomu, v ktorom si ukážeme jednotlivé typy našich okien, dverí a posuvných systémov vo forme zabudovaných funkčných vzoriek. Následná ukážka našej výroby a na záver konzultácia Vášho projektu do posledného detailu v zasadacej miestnosti pri chutnej káve.

Loading...
Prosím čakajte...