19
rokov
2005 - 2024
sk hu de

Aké žalúzievybrať do bytu?

Aké žalúzie vybrať do bytu?
02/07/2022

Viete si predstaviť vašu domácnosť bez tieniacej techniky? Holé okná a cez ne prenikajúci denný svit by narúšal nielen čas oddychu, ale tiež vaše súkromie. Tienenie okien sa dá zabezpečiť rôznymi spôsobmi. Kedysi populárne rolety a závesy nahradili žalúzie. Interiérové žalúzie sú lacné, funkčné a minimalistické. Nenarúšajú celkový dizajn miestnosti, nezavadzajú, plnia funkciu tienenia a jednoducho sa ovládajú. Poradíme vám, aké žalúzie vybrať do bytu.

Interiérové žalúzie – lacné a pohodlné 

Vnútorná tieniaca technika v podobe žalúzií sa dá kúpiť v rôznom prevedení. Okrem najviac obľúbených hliníkových žalúzií sú na trhu i iné varianty, ktoré je možné prispôsobiť vzhľadu miestnosti. Ide napríklad o textilné vertikálne žalúzie. Takýmto žalúziám dávajú prednosť majitelia veľkorozmerných okien a tvoria akúsi dekoráciu interiéru. Ak si ich kúpite v netradičnej farbe, perfektne nahradia závesy. Textilné žalúzie sa ľahko udržujú a poskytujú dostatočné tienenie.

Na popularite získavajú aj horizontálne žalúzie vyrobené z dreva. Ich veľkou nevýhodou je nutnosť údržby. V prípade, že sa vám myšlienka drevených žalúzií zapáčila, budete musieť načrieť o niečo hlbšie do peňaženky. Z hľadiska jednoduchej montáže, vzhľadu, minimálnej údržby a ceny najlepšie vychádzajú hliníkové žalúzie. V súčasnosti nie je problém kúpiť hliníkové žalúzie v širokej farebnej škále. Interiérové žalúzie vyrobené z hliníka sa dajú namontovať na rôzne tvary okien, problém nie sú ani atypické okná. Zväčša sa inštalujú na profil okien, ale možné je ich namontovať aj medzi sklá v prípade požitia špeciálnych skiel, kde sú žalúzie integrované vo vákuovom priestore medzi jednotlivými sklami.   

Tieniť môžete, ale zatieniť už nie

Zatiaľ sme spomínali len výhody hliníkových žalúzií, ale musíme priznať, že majú aj svoje nedostatky. Prvým mínusom je to, že interiérové žalúzie z hliníka nedokážu dokonale zabrániť prieniku slnečného svitu a tepelných ziskov. Zjednodušene môžeme povedať, že tienia, ale nezatienia. Ak túžite po dokonalom zatemnení miestnosti, odporúčame vám interiérové žalúzie doplniť vonkajšími žalúziami. Dosiahnete tak nielen zatemnenie, ale tiež chladenie vnútorných priestorov, keďže sa slnečné lúče nedostanú na plochu skiel a nezohrievajú samotné okno. 

Čiastočným riešením je výber žalúzií v tmavšej farbe, ktorá je však nevýhodou v lete, kedy takéto žalúzie viac priťahujú slnečné lúče a v interiéri spôsobujú prehriatie. Niekomu vadí tiež minimalizmus hliníkových žalúzií. Okná so žalúziami vyzerajú holo, a preto sa v niektorých domácnostiach dopĺňajú závesmi a záclonami. Okrem toho je hliník náchylnejší na usádzanie prachu, takže je nutné z času na čas pretretie lamiel prachovkou. Radíme vám, aby ste sa čisteniu nevyhýbali, pretože nánosy prachu s mastnotou sa vám po čase budú čistiť horšie ako zopár zrniek prachu.

Tip na čítanie: Jednoduché čistenie žalúzií.

Regulácia svetla s retiazkou

Napriek malým nedostatkom sú a v budúcnosti aj budú interiérové žalúzie najlepšou možnosťou, ako tieniť domácnosť. Veď ako inak by ste dokázali regulovať svetlo potiahnutím retiazky? Pomocou retiazky jednotlivé lamely žalúzií dokážete otočiť takým smerom, aby sa do interiéru dostalo len toľko svetla, koľko si sami želáte. Alebo retiazka jednoducho vytiahne žalúzie k rámu okna a celá miestnosť bude razom dokonale presvetlená.

Tip na čítanie: Ako opraviť žalúzie?

Zdielať na Facebook-u
Stretnutie v showroome

Prezentácia nášho showroomu, v ktorom si ukážeme jednotlivé typy našich okien, dverí a posuvných systémov vo forme zabudovaných funkčných vzoriek. Následná ukážka našej výroby a na záver konzultácia Vášho projektu do posledného detailu v zasadacej miestnosti pri chutnej káve.

Loading...
Prosím čakajte...