19
rokov
2005 - 2024
sk hu de

Mali by ste plastové oknánastaviť na takzvaný zimný režim?

Mali by ste plastové okná nastaviť na takzvaný zimný režim?
19/10/2022

Zimné obdobie prináša vykurovanie priestorov a snahu o ušetrenie výdavkov na energie. Na jednej strane ľudia nastavujú radiátory na čo najnižší stupeň alebo ich dokonca vypínajú a na druhej nechajú plastové okná bez povšimnutia. Práve plastové okná môžu za istých okolností znamenať veľké tepelné straty. Venujte čas údržbe okien a nastavte ich na zimný režim.

Aj plastové okná si občas vyžadujú vašu pozornosť

Vplyvom nízkych teplôt netrpíte len vy, ale tiež stavebné prvky. Napríklad aj plastové okná, ktoré sa často označujú ako bezúdržbové, si vyžadujú vašu pozornosť. Samozrejme, že je ich nutné umyť. Na umývanie plastových profilov i sklených výplní používajte mäkkú handričku a prípravky, ktoré neobsahujú abrazívne prvky. Raz do roka pretrite tesnenia silikónovým olejom. Keď vidíte, že sú tesnenia popraskané, vymeňte ich. Postupujte podľa návodu od výrobcu a kúpte si tesnenia kompatibilné s typom vašich okien. Uvedomte si, že aj taká maličkosť ako nefunkčné tesnenia vplýva na únik tepla z interiéru.

Všímajte si tiež to či okná nedrhnú pri otváraní a zatváraní. Ak drhnú, okná v kovaní dotiahnite. Na plastových profiloch sa nachádza odvodový otvor, ktorý raz za čas prečistite špáradlom alebo drôtikom. Všetkými uvedenými krokmi predĺžite životnosť okien. O samotné plastové profily sa obávať nemusíte. Sú totiž veľmi odolné a farebne stále. 

Čo znamená zimný režim na oknách a je ho nutné na oknách nastaviť?

Okrem už spomínaných krokov pri starostlivosti o plastové okná nezabúdajte na jar a na jeseň nastaviť okná na letný a zimný režim. Možno si kladiete otázku či je toto nastavenie nutné. Odpoveď je jednoduchá. Ak nemáte pocit, že okná netesnia a netvorí sa na nich kondenzácia, tak nie je nutné nastavenia meniť.

Skoro všetci výrobcovia plastových okien sa zhodujú na tom, že do ich ovládania by ste mali zasahovať čo najmenej. Na druhej strane môže zimný režim okien zabrániť tepelným stratám. Zimný režim je vlastne zvýšenie prítlaku krídel plastových okien k rámu. Nastavením zimného režimu sa dosiahne maximálne utesnenie okien. Do vnútorných priestorov sa nedostane vlhkosť a studený vzduch, teplo nebude unikať von. Po nastavení zimného režimu dbajte na vetranie, ktoré musí byť krátke, ale intenzívne. V prípade, že plastové okná na zimu nastavíte na zimný režim, nezabudnite na jar prítlak okien znížiť, t. j. nastaviť letný režim. 

Spôsob nastavenia zimného režimu na plastových oknách

Nastavenie zimného režimu na plastových oknách nie je zložité. Pozdĺž obvodu krídla okien na kovaní sa nachádzajú čapy, ktoré sa v niektorých prípadoch dajú pootočiť rukou a v iných budete musieť použiť imbusový kľúč alebo kliešte.

Ak ste nastavenie na zimný režim ešte nikdy nerealizovali, tak sú vaše okná v letnom režime. Skrutky, t. j. čapy musíte pootočiť o 90 ° – smerom k tesneniu. Okenné profily sa po zatvorení okien viac pritlačia na rám, čo budete cítiť pri každom otváraní či zatváraní (kľučka bude tuhšie reagovať). Nutnosť nastavenia okien na zimný režim si overte u predajcu, u ktorého ste plastové okná kupovali.

Zdielať na Facebook-u
Stretnutie v showroome

Prezentácia nášho showroomu, v ktorom si ukážeme jednotlivé typy našich okien, dverí a posuvných systémov vo forme zabudovaných funkčných vzoriek. Následná ukážka našej výroby a na záver konzultácia Vášho projektu do posledného detailu v zasadacej miestnosti pri chutnej káve.

Loading...
Prosím čakajte...