19
rokov
2005 - 2024
sk hu de

Čo by ste mali vedieť o francúzskychoknách? Všetky výhody i nevýhody v kocke

Čo by ste mali vedieť o francúzskych oknách? Všetky výhody i nevýhody v kocke
11/11/2022

Neexistuje vhodnejšie prepojenie interiéru s terasou alebo záhradou ako je francúzske okno. Ide o veľmi štýlové riešenie zasklenia väčších stavebných otvorov. Zároveň voľbou francúzskeho okna dosiahnete luxusný vzhľad domu a presvetlíte danú miestnosť. Francúzske okná sa však nehodia do každej stavby. Aké sú ich výhody, nevýhody a od čoho sa odvíja cena týchto okien?

Štýlové francúzske okná

Pod pojmom francúzske okná sa skrývajú veľkorozmerné okná, ktoré siahajú až po podlahu. Ide o prechodné okná nahrádzajúce dvere vedúce do záhrady či na terasu. Už na prvý pohľad ide o veľmi štýlové riešenie presklenia a pri dodržaní istých pravidiel aj veľmi praktické. Veľké francúzske okná nájdete predovšetkým v prízemí obytných priestorov.

V poslednej dobe sa však začali vo veľkom osádzať aj do vyšších poschodí, a to hlavne v domoch postavených v modernom štýle. V tomto prípade je nutné myslieť na bezpečnosť vo forme bezpečnostných skiel a vonkajšieho zábradlia. Francúzske okná sa vyrábajú v rôznom prevedení. Môže ísť o pevné okná bez možnosti otvárania, o dvojkrídlové okná a okná pripomínajúce dvere s posuvno-sklopným alebo zdvižno-sklopným systémom.

Výhody francúzskych okien

Najväčšou výhodou francúzskych okien je ich nezameniteľný dizajn. Kto túži po dome s luxusným vzhľadom, mal by vsadiť práve na tento typ okien. Veľké francúzske okná dokážu opticky zväčšiť miestnosť. Sú praktické pri vetraní, kedy nárazovo behom pár sekúnd prispejú k výmene vzduchu. Samozrejme, že na prízemí sú jedinečnou možnosťou prepojenia interiéru a exteriéru.

Vďaka francúzskym oknám budete mať prehľad o dianí na záhrade a s kávičkou v ruke môžete pozorovať deti hrajúce sa na tráve. Umne umiestnené francúzske okná takmer celý deň presvetľujú miestnosť. Na západnej strane stavby čerpajú benefity slnečného žiarenia, čo znamená, že ušetríte na vykurovaní. Pozor však na to, že veľké sklené plochy si vyžadujú umne vybraný spôsob tienenia počas letných mesiacov.

Nevýhody francúzskych okien

Francúzske okná nie sú vhodným riešením do starších stavieb, ktorým chýba izolácia stien. Spojenie veľkoformátových skiel a nezateplených stien by mohlo viesť k tepelným stratám. Už spomínané umiestnenie okien na juh alebo juhozápad síce zaručí úsporu na osvetlení a kúrení, ale na druhej strane musíte v lete investovať do dokonalého tienenia. Veľký dôraz venujte výberu firmy, ktorá vám okná vyrobí a osadí.

Neprofesionálna inštalácia okien vedie k ich roseniu a úniku tepla cez škáry. Pri výbere francúzskych okien myslite na to, že zasklenie by malo byť minimálne trojvrstvové. Niektorým ľuďom po osadení francúzskych okien vadí strata súkromia, ktorá sa dá opäť vyriešiť zatienením.

Čo ovplyvní cenu francúzskych okien

Cena francúzskych okien sa odvíja od veľa faktorov. V prvom rade ide o veľkosť otvoru, ktorý sa chystáte zaskliť. Samozrejme, že viac použitého materiálu znamená vyššiu cenu. Zdôrazniť musíme tiež fakt, že ak sa rozhodnete pre naozaj veľké formáty profilov je dôležité vybrať odolný materiál.

Materiál je ďalším faktorom vplývajúcim na cenu francúzskych okien. Cenovo najvýhodnejšie sú profily z plastu, ktoré majú dobré izolačné vlastnosti a sú odolné. Horšie reagujú na UV žiarenie a nie sú vhodné pre veľmi veľké okná. Naopak hliníkové profily sú ako stvorené pre veľkoformátové okná. Vďaka hliníku budú okná vyzerať veľmi elegantne, pretože rám je možné vyrobiť v menšej hrúbke. Hliníkové francúzske okná vám vydržia celý život bez nutnosti údržby. Drevo ako materiál pre veľké okná je veľmi nepraktické. Síce vyzerá skvele, ale jeho údržba je časovo i finančne náročná.

Pri výpočte ceny okien hrá úlohu tiež typ skla – izolačné vrstvy, izolácia voči hluku, bezpečnostné prevedenie alebo UV ochrana skiel.

Zdielať na Facebook-u
Stretnutie v showroome

Prezentácia nášho showroomu, v ktorom si ukážeme jednotlivé typy našich okien, dverí a posuvných systémov vo forme zabudovaných funkčných vzoriek. Následná ukážka našej výroby a na záver konzultácia Vášho projektu do posledného detailu v zasadacej miestnosti pri chutnej káve.

Loading...
Prosím čakajte...