19
rokov
2005 - 2024
sk hu de

Funkčné tesnenia okien –maličkosť, ktorá vám ušetrí peniaze

Funkčné tesnenia okien – maličkosť, ktorá vám ušetrí peniaze
03/09/2018

Leto je ideálne obdobie na výmenu starých okien za nové. Základom je, aby okná tesnili, čo oceníte predovšetkým v chladnom zimnom počasí.

Aké sú najčastejšie chyby v súvislosti s nedostatočným tesnením okien? Dá sa o tesnenie starať a ovplyvniť jeho funkčnosť? Je pravda, že nesprávne vykonaná montáž okien môže vo veľkej miere ovplyvniť ich tesnenie?

Chyba môže byť v okennom ráme

Medzi najčastejšie nedostatky okenných výplní patrí nepresné doliehanie krídla k okennému rámu, keďže práve tam dochádza k výraznému úniku tepla.. Áno, chyba môže byť v nesprávne vykonanej montáži, keďže inštalácia okien je pomerne náročná záležitosť, ktorú treba dať vykonať výhradne profesionálom.

Aj keď mnoho ľudí odmieta odbornú montáž, svojpomocná montáž nie je v žiadnom prípade vhodným riešením. Skôr či neskôr sa prejaví napríklad aj na spomínanom tesnení. Našťastie, tieto problémy je možné riešiť zafrézovaním silikónového tesnenia. Profilové tesnenie sa nainštaluje medzi okenné krídlo a rám, pričom účinnosť tesnenia závisí od rozmerov skutočnej medzery.

Pozor na izoláciu medzi stenou a rámom okna

Pozor treba dať najmä vtedy, ak je medzi stenou a rámom okna poškodená omietka. V tom prípade treba vzniknutú špáru opraviť v čo najkratšom čase. Dbajte na to, aby boli parapety, ale i stena pri oknách izolovaná, pretože v opačnom prípade môže vzniknúť tepelný most. Nechajte si poradiť od odborníkov, keďže najlepšie je použiť kvalitný tesniaci materiál, ako sú fólie, vhodné tmely či špeciálne profily.

Ako sa o tesnenie starať?

Čo sa týka starostlivosti o tesnenie, dôležité je držať sa pravidla, že menej je niekedy viac. Vyvarujte sa použitiu agresívnej chémie! Treba si uvedomiť, že tesnenie by malo byť kompaktné. Práve z tohto dôvodu je vhodné použiť špeciálne mazacie prípravky, pričom intenzita mazania je individuálna.

Ako zistiť, že okná netesnia tak, ako by mali?

To, že okná netesnia tak, ako by mali, sa dá zistiť na základe infračerveného alebo dotykového teplomeru – ak sa na niektorom mieste styku rámu a krídla objaví veľký rozdiel teploty v porovnaní s okolím, ide o netesnosť. Môžete tiež odstrihnúť prúžok papiera, ktorý privriete medzi krídlo a rám – ak budete cítiť malé trenie a pohyb prúžku nebude voľný, okná tesnia správne.

Je montáž okien skutočne dôležitá?

Ako už bolo spomenuté, správne vykonaná montáž okien je alfou a omegou funkčnosti. Môžete dať prednosť tým najdrahším a najkvalitnejším oknám na trhu. Pokiaľ ale ich montáž nebude vykonaná správne, netreba sa čudovať, ak okná nebudú tesniť tak, ako by mali.

Zverte inštaláciu okien do rúk odborníkom, ktorí sa vyhnú tým najčastejším chybám, a to najmä zle nastaveným či nefunkčným rámom. Ak by ste sa totiž rozhodli pre svojpomocnú montáž okien, s vysokou pravdepodobnosťou nebudú namontované tak, ako by mali.  

Zdielať na Facebook-u
Stretnutie v showroome

Prezentácia nášho showroomu, v ktorom si ukážeme jednotlivé typy našich okien, dverí a posuvných systémov vo forme zabudovaných funkčných vzoriek. Následná ukážka našej výroby a na záver konzultácia Vášho projektu do posledného detailu v zasadacej miestnosti pri chutnej káve.

Loading...
Prosím čakajte...