19
rokov
2005 - 2024
sk hu de

Okná a dvere dopasívneho domu?

Okná a dvere do pasívneho domu?
26/06/2016

Ako ušetriť ak chcem kvalitné hliníkové okná a dvere do pasívneho domu a pritom zvýšiť „uf“?

Či už ste sa rozhodli pre drevené, plastové alebo hliníkové okná či dvere, treba sa zamerať predovšetkým na kvalitu a dôležité kritéria, medzi ktorými je samozrejme i cena. Dnes sa zameriame na hliníkové okná a dvere, ktoré sú luxusnejším prvkom každej stavby. Nezáleží teda na tom, či ich chcete do bytu, domu, prípadne do kancelárie, keďže svojím elegantným a nadčasovým vzhľadom sa hodia naozaj kdekoľvek. Výhodou hliníku ja najmä pevnosť a odolnosť proti poveternostným vplyvom. Ako však môžete ušetriť, pokiaľ vlastníte pasívny dom?

Elegantný. Nadčasový. Pasívny.

Mnoho ľudí, ktorí vlastnia pasívny, resp. nízkoenergetický dom, siaha po fixných oknách a do izieb volia jedno malé otváravé okno. V tomto prípade je potrebné, aby ste si všímali parameter „uf“. Podstata tohto parametru spočíva v tom, že čím je toto číslo menšie, tým cez zimu uniká cez sklo z domu menej tepla, a cez leto sa dostane cez sklo do domu menej nadbytočného tepla. Fixné okná však majú vyšší parameter „uf“, a preto je dôležité toto riešenie kombinovať s rekuperačným vetraním. Pomocou rekuperácie v kombinácií s cirkulačným teplovzdušným systémom zefektívnite vnútornú mikroklímu a tiež znížite náklady, ktoré sa týkajú energetickej náročnosti stavby. Rekuperáciu oceníte najmä v horúcich letných dňoch, keďže kvalitné systémy obsahujú špeciálnu klapku, ktorá umožňuje znížiť teplotu vo vašom interiéri. V nízkoenergetických domoch sa týmto spôsobom dokáže i počas horúcich dní udržať v domácnosti či kancelárií príjemná teplota, a to bez toho, aby ste museli investovať do drahej klimatizácie. 

Nové požiadavky na výstavbu budov

Na záver treba dodať, že od 1.1.2016 boli zavedené nové požiadavky na teplotechnické požiadavky na výstavbu budov, medzi ktorými je okrem iného i použitie núteného vetrania s rekuperáciou tepla. V súčasnosti norma STN 73 0540-2: 2012 vyžaduje navrhovať rodinné domy s faktorom tvaru blízkym hodnote 0,7 1/m.

Vypočujte si tento článok.

Zdielať na Facebook-u
Stretnutie v showroome

Prezentácia nášho showroomu, v ktorom si ukážeme jednotlivé typy našich okien, dverí a posuvných systémov vo forme zabudovaných funkčných vzoriek. Následná ukážka našej výroby a na záver konzultácia Vášho projektu do posledného detailu v zasadacej miestnosti pri chutnej káve.

Loading...
Prosím čakajte...