19
rokov
2005 - 2024
sk hu de

Kedymeniť okná?

Kedy meniť okná?
07/05/2016

Kedy meniť okná a aký je postup prác?

Výmena okien a dvier nie je lacná záležitosť. Aj staré okná môžu po malých úpravách slúžiť ešte niekoľko rokov, no raz príde čas, keď bude nevyhnutné vymeniť ich za nové. Ako vieme, kedy takáto situácia nastane a ako treba postupovať?

Keď oprava nestačí

V niektorých prípadoch stačí na oknách doplniť vypadaný tmel alebo vymeniť tesnenie. Ak však máte v dome či v byte okná, ktoré síce aj po rokoch celkom dobre vyzerajú, no už vôbec netesnia, zatekajú, prípadne ich napadla aj hniloba, mali by ste uvažovať o ich výmene. Nové okná dokážu zlepšiť klímu v miestnostiach, ušetríte vďaka nim na vykurovaní a v neposlednom rade majú aj estetickú funkciu, takže dajú príbytku nový nádych.

Staré drevené okno

Ako začať?

Ak ste sa už rozhodli, že bude najlepšie pustiť sa do výmeny, treba sa v prvom rade rozhodnúť, o aký typ okien máte záujem. Ako drevené, tak aj plastové majú dobré izolačné vlastnosti a v dnešnej dobe si môžete vybrať z nespočetného množstva rozmerov, tvarov aj farebných prevedení. Treba však počítať s tým, že drevené okná sú o čosi drahšie a vyžadujú si väčšiu starostlivosť. V prípade, že výber máte za sebou, nastáva čas kontaktovať odborníkov, ktorí vám poradia a vaše predstavy aj zrealizujú. Po konzultácii a výbere konkrétnych okien prichádza fáza, keď k vám zavítajú školení pracovníci, ktorí okno vymerajú. Pred samotnou montážou je totiž dôležité zistiť tvar ostenia, nadpražia aj parapetu.

Nové plastové okno po montáži

Hlavná časť: montáž

Až keď je všetko vymerané a vy ste s výberom úplne spokojní, prichádza čas na montáž. Tomu, ako montáž prebieha a čo je jej súčasťou sme venovali samostatný článok, do ktorého môžete nahliadnuť. Určite si však v takomto prípade treba na práce vyčleniť istý čas. Samotná montáž prebehne počas jedného dňa v závislosti od poču okien, no treba počítať aj s časom na prípravu, ktorá zahŕňa zahalenie nábytku či podlahy a následné upratovanie.

Pri rekonštrukcii okien je teda dôležité zvážiť, či im postačí oprava, alebo je nutná ich výmena. V prípade, že si stavom okien nie ste istí, poraďte sa s odborníkmi. Aj firiem je však mnoho a nie všetky sú naozaj spoľahlivé. Nechajte si poradiť referenciami a nebojte sa požiadať o konzultáciu či nezáväznú cenovú ponuku. Okná sa predsa nemenia každý deň a ide o investíciu na desiatky rokov, takže si na výbere nechajte záležať. 

Vypočujte si tento článok.

Zdielať na Facebook-u
Stretnutie v showroome

Prezentácia nášho showroomu, v ktorom si ukážeme jednotlivé typy našich okien, dverí a posuvných systémov vo forme zabudovaných funkčných vzoriek. Následná ukážka našej výroby a na záver konzultácia Vášho projektu do posledného detailu v zasadacej miestnosti pri chutnej káve.

Loading...
Prosím čakajte...