19
rokov
2005 - 2024
sk hu de

Neviete sa rozhodnúť či hliníkovéokná alebo plastové?

Neviete sa rozhodnúť či hliníkové okná alebo plastové?
12/06/2019

Hliník je v porovnaní s plastom jednoznačným víťazom

So stavbou vlastného bývania sú spojené mnohé veľké a dôležité rozhodnutia. Jedným z nich je aj výber okien a dverí, ktoré by nemal nikto podceniť. Hoci je cena často rozhodujúcim faktorom , zamerať by ste sa mali najmä na kvalitu. Mnoho ľudí stojí pred rozhodnutím, či si vybrať plast, ktorý je lacnejší, no vydrží omnoho menej rokov alebo hliník, ktorý je cenovo náročnejší, no v rámci životnosti vás milo prekvapí. Ak sa neviete ani vy v tomto prípade rozhodnúť, poďme si celú situáciu rozanalyzovať.

Cenový rozdiel sme vypočítali v závislosti od hypotéky

Predstavme si, že ideme stavať dom pomocou hypotéky, ktorá bude vo výške 180 000 eur a, pričom bývanie dofinancujeme ešte vlastnými zdrojmi vo výške 20 000 eur. Aj keď je plast cenovo príťažlivejší, z pohľadu kvality nás viacej láka práve hliník. Ak by sme sa rozhodli pre plastové okná a dvere na celý dom by nás vyšli kompletne približne 6 000 eur , rozdiel môže byť aj menší. Hliníkové prevedenie v tom istom počte okien a dverí by vyšlo asi 9 000 eur. Rozdiel medzi týmito dvomi materiálmi je teda 3 000 eur, čo je síce vysoká suma, no rozpočítajme si to na obdobie celého splácania úveru. Ak teda počítame s 30 ročnou hypotékou, ktorú budeme splácať 360 mesiacov, pri sume 3 000 eur nás bude mesačná splátka hypotéky vychádzať viac o 8,33 eura. Na tomto výpočte presne vidíme, koľko mesačne by nás stálo splácanie hliníkových okien a dverí oproti tým plastovým. Necelých 10 eur je smiešna suma, ak si prestavíme, že hliník má omnoho lepšie vlastnosti ako spomínaný plast. Nielenže dlhšie vydrží, ale je aj odolnejší, elegantnejší a spoľahlivejší.Uvedený príklad je len informatívny na 3 izbový rodinný dom.

Luxus a kvalita hliníkových okien 

V dome si vďaka rámom s tohto materiálu môžete naplánovať aj veľké presklené plochy, ktoré sú v dnešnej dobe neuveriteľne obľúbenou záležitosťou. Nielen pre svoj luxusný vzhľad, ale aj praktickosť v podobe dostatočného prirodzeného svetla v dome. Vďaka veľkým sklám dokážete znížiť aj náklady na vykurovanie, ktoré sa odrazia na vašom rodinnom rozpočte. Veľké okná a dvere však môžete mať len v prípade hliníkových rámov, ktoré ako jediné dokážu udržať ťažké sklo a nenarušiť tak statiku domu. Na základe tohto výpočtu by ste sa mali rozhodnúť správne a nepozerať len na cenu, ale najmä kvalitu výrobku, ktorá vás bude sprevádza veľkú časť života. Treba tiež pripomenúť, že hodnota domu v prípade hliníkovej konštrukcie bude viššia, ako je tomu z plastu. Nejde v tomto prípade len o rozdiel medzi cenou týchto materiálov, ale aj o celkovú hodnotu nehnuteľnosti, ktorá je stanovená aj na základe celkového prevedenia a dizajnu domu.

Zdielať na Facebook-u
Stretnutie v showroome

Prezentácia nášho showroomu, v ktorom si ukážeme jednotlivé typy našich okien, dverí a posuvných systémov vo forme zabudovaných funkčných vzoriek. Následná ukážka našej výroby a na záver konzultácia Vášho projektu do posledného detailu v zasadacej miestnosti pri chutnej káve.

Loading...
Prosím čakajte...