19
rokov
2005 - 2024
sk hu de

Statika je dôležitá priväčších rozmeroch

Statika je dôležitá pri väčších rozmeroch
17/02/2018

Ak ste sa rozhodli pre rekonštrukciu domu svojpomocne, určite máte aspoň minimálne vedomosti a zručnosti v tejto oblasti, v opačnom prípade by to nebol asi najvhodnejší nápad. Súčasťou prestavby je bezpochyby i výmena okien, pri ktorých si všímame nielen použitý materiál, ale tiež tesnenie, či schopnosť izolácie. Dôležité je, aby ste sa okrem iného zamerali na doporučené rozmery, vďaka čomu získate istotu, že budú zachované minimálne požiadavky na statickú stabilitu.

Aké sú statické požiadavky?

Vo všeobecnosti platí, že konštrukcia okenných otvorov musí mať náležitú tuhosť, pri ktorej nenastane zväčšenie či akákoľvek iná deformácia. Dôležité je, aby odolávala zaťaženiu vlastnej hmotnosti i vetru, a to bez toho, aby došlo k spomínanej deformácií. Solídna firma s pozitívnymi referenciami musí dodržiavať predpísané normy, čiže pri vašom výbere okien je viac než dôležité informovať sa o tejto skutočnosti a v žiadnom prípade si nevyberať spoločnosť, ktorá tieto vlastnosti nespĺňa.

Minimalistický dizajn

Je statika dôležitá len pri väčších rozmeroch?

Bezpečná maximálna veľkosť okenného krídla je ovplyvnená stavebnou hĺbkou, použitým materiálom i výplňou. Obecne by sa dalo povedať, aká je najväčšia tuhosť u rôznych typov okien, napríklad také jednokrídlové plastové okno by nemalo byť väčšie ako 1500 x 1500 mm. Áno, statika je dôležitá pri väčších rozmeroch, ale len v prípade, že má výrobca špeciálny softvér, ktorý mu umožňuje vypočítať statiku okennodverných systémov! Dôležité je dávať si obrovský pozor pri plastových oknách i dverách väčších rozmerov! Prečo? Ako už bolo spomenuté v úvode, plast je veľmi citlivý na chlad i horko, a práve preto je dôležité striktne dodržiavať statické normy, v opačnom prípade by ste museli okná okamžite vymeniť vzhľadom k tomu, že by došlo k narušeniu ich vlastností.

Statika a hliníkové okná

Ak porovnávame plastové a hliníkové okná z hľadiska statiky, tak je jednoznačné, že hliníkové disponujú vyššími statickými vlastnosťami, keďže hliník je ľahší, tuhší a pevnejší materiál, ako plast. To znamená, že ak túžite po väčších rozmeroch ostaňte pri výbere hliníkových okien a dverí.  

Zdielať na Facebook-u
Stretnutie v showroome

Prezentácia nášho showroomu, v ktorom si ukážeme jednotlivé typy našich okien, dverí a posuvných systémov vo forme zabudovaných funkčných vzoriek. Následná ukážka našej výroby a na záver konzultácia Vášho projektu do posledného detailu v zasadacej miestnosti pri chutnej káve.

Loading...
Prosím čakajte...