19
rokov
2005 - 2024
sk hu de

Terasa v zime nemusí chátrať,vyskúšajte 5 ľahkých tipov na údržbu

Terasa v zime nemusí chátrať, vyskúšajte 5 ľahkých tipov na údržbu
20/02/2019

Terasa v zime nemusí chátrať, vyskúšajte 5 ľahkých tipov na údržbu

 

Vlastníte krásnu terasu, ktorá vám robí rok čo rok radosť.Milujete tie slnečné rána na terase, keď si môžete vychutnať práve na terase šálku vašej obľúbenej kávy či zákusku s tými najbližšími? Ak k tomu pridáme výhľad na okolité hory či prírodné úkazy, neexistuje snáď krajší začiatok dňa. Bezpochyby ak chcete, aby aj vaša terasa prekypovala bezkonkurenčným vzhľadom, čistotou a vysokou životnosťou, treba sa o ňu aj patrične starať. A to nemyslíme len raz do roka. Síce, poriadnu údržbu stačí vykonať dva krát do roka, a to pred a po zime, starať by ste sa o ňu mali v pravidelných intervaloch, a to počas celého roka, bez ohľadu na aktuálne ročné obdobie. Nechajte sa inšpirovať nasledujúcimi tipmi a zvládnite údržbu vašej terasy hravo aj vy.

Čistenie musí byť efektívne

Možno sa vám to zdá byť až príliš jednoduché a obyčajné, no čistenie terasy je alfou a omegou. Pokiaľ máte záhradnú hadicu, pokojne ju môžete použiť na čistenie, ale samozrejme, aj v tomto treba byť opatrný, aby ste ju nepoškodili. Existujú špeciálne exteriérové čističe, ktoré sa zmiešajú s vlažnou vodou a jemným kartáčom ich nanesiete na povrch terasy. Ak je však terasa až príliš špinavá, najskôr ju očistite len za pomoci kartáča a až následne si pripravte spomínaný čistič. Nezabudnite povrch dôkladne opláchnuť a nechať vyschnúť aspoň jeden deň. Pochopiteľne, tento spôsob čistenia je vhodný počas jari a leta, inak sa postupuje pri zimnej údržbe, ktorá je bližšie definovaná v ďalšej časti článku.

Snehovú prikrývku odstraňujte opatrne

Každý z nás si veľmi dobre uvedomuje, že terasa je najviac namáhaná počas chladných zimných dní, obzvlášť vtedy, keď teplota na teplomery ukazuje mínusové teploty. Nemyslite si však, že v tomto ročnom období sa o ňu starať nemusíte! Opak je totiž pravdou. Aby ste snehovú prikrývku účinne odstránili, zvoľte vhodné náradie, ktoré jej povrch žiadnym spôsobom neznehodnotí. Trebárs vám môže pomôcť prútená či cirochová metla. Zabudnite na používanie soli, tá môže výrazne poškodiť podlahu a tú už žiaľ potom nezachránite. Ako alternatívu soli, ktorá je okrem iného šetrnejšia k životnému prostrediu, použitie jemný piesok.

Olejové nátery – áno či nie?

Opäť sa vrátime k príjemnému jarnému počasiu, kedy je to s údržbou terasy o niečo jednoduchšie ako počas zimy. Drevenú terasu by ste mali olejovať, keďže neošetrené drevo môže UV žiarenie výrazne poškodiť. Okrem toho, mechanické namáhanie taktiež neprispieva k vysokej životnosti terás, no vďaka olejovým náterom je možné ich opäť „rozbehnúť“ a pozitívne ovplyvniť ich funkčnosť.

Prebytočný olej jemne zotrite

Naolejovaný povrch treba nechať vyschnúť aspoň niekoľko hodín. Následne ho jemnou handričkou pretrite – ak však vzniknú bledé škvrny, postup treba zopakovať, a teda opäť vykonať olejový náter. Základom je, aby sa olej vstrebal a vytvoril ochrannú vrstvu.

Zasklenie terasy najlepšie rozhonutie

Ak premýšľate nad tým, či je vhodné terasu zaskliť, odpoveď je jednoznačne „áno“.Totiž, takýmto spôsobom sa údržbe terase nebudete musieť venovať v takej miere ako v prípade, že nebude zasklená, no terasu budete môcť rovnako využívať v zime, ako aj v lete. Obľúbená šálka kávy s výhľadom na zasneženú krajnu.To znie lákavo, však? Zasklenie terasy je ideálne zrealizovať počas jarných či letných mesiacov, Zasklenie terasy HST portálom je správne rozhodnutie.

Zdielať na Facebook-u
Stretnutie v showroome

Prezentácia nášho showroomu, v ktorom si ukážeme jednotlivé typy našich okien, dverí a posuvných systémov vo forme zabudovaných funkčných vzoriek. Následná ukážka našej výroby a na záver konzultácia Vášho projektu do posledného detailu v zasadacej miestnosti pri chutnej káve.

Loading...
Prosím čakajte...