19
rokov
2005 - 2024
sk hu de

Základné tipy presprávne vetranie domu

Základné tipy pre správne vetranie domu
17/04/2023

Mať prievan v peňaženke nechce nikto z nás, ale prievan v dome pomôže vyriešiť mnohé problémy súvisiace s vlhkosťou v interiéri. Je skutočne lepšie vetrať formou prievanu alebo je vhodnejšie vetrať po celý deň? Kedy je najlepší čas na vetranie a aké možnosti okrem otvárania okien pri vetraní máte?

3 dôvody, prečo je vetranie v dome dôležité

Vetranie v dome nie je len o tom, aby ste z interiéru odstránili zápach. Vďaka správnemu vetraniu eliminujete riziká spojené s vlhkosťou v dome. Aké sú tri najväčšie dôvody, aby ste nezabúdali pravidelne vetrať?

1. Vysoká vlhkosť

Vlhkosť v dome nesmie prekročiť 60%. Nad uvedenú hodnotu hrozí, že sa začnú v dome tvoriť plesne. Pleseň najskôr pocítite vo forme zatuchnutého vzduchu. Neskôr bude viditeľná, a to hlavne v rohoch miestností a v okolí okien, ktoré sa zarosia. S plesňami sa spája riziko nepríjemných zdravotných prejavov ako je kýchanie, problémy s dýchaním, opuchy očí a zhoršenie astmy.

2. Suchý vzduch

Nielen vlhký vzduch je v nevetranom dome riziko. Suchý vzduch môže škodiť podobne ako vlhký. Opäť sa dostavia nepríjemné zdravotné problémy ako škrabanie v hrdle, začervenané oči a bolesti hlavy.

3. Baktérie, vírusy a parazity

V nevetranom dome sa rýchlejšie šíria vírusy a množia baktérie. Vlhký vzduch zbožňujú aj nebezpečné roztočeveľmi teplý vzduch priťahuje rôzne chrobáky. Vetraním do miestností vženiete čerstvý vzduch, ktorý vašej imunite nesmierne pomáha.

Je lepšie robiť prievan alebo vetrať permanentne

Odpoveď na to, či vetrať prievanom, alebo otvorenou vetračkou je jasná. Jedine poriadne silným a intenzívnym prievanom dokážete miestnosti dokonale vyvetrať. Výmena vzduchu resp. jeho cirkulácia je možná jedine vďaka víreniu vzduchu. Prievan najrýchlejšie dosiahnete tak, že otvoríte vonkajšie dvere a okná v miestnostiach. Takýmto spôsobom odporúčame vetrať dva až tri razy denne.

Na poriadne prevetranie miestnosti nezabúdajte ani po činnostiach, ktoré vzduch v interiéri zvlhčujú. Ide o varenie, sušenie bielizne alebo po sprche.

Návod, ako vetrať v lete a ako vetrať v zime

Vetranie v lete a v zime je postavené na podobnom princípe s malými rozdielmi. V zime i v lete platí, že vetrať máte pomocou prievanu niekoľkokrát denne po dobu 10 minút.

V zime je prakticky jedno, kedy vetráte. Môžete vetrať pokojne aj cez deň po príchode z práce a pred spaním. V lete je situácia mierne odlišná, pretože cez deň stúpajú teploty poriadne vysoko. Preto odporúčame v lete vetrať skoro ráno a po zotmení.

Vetrať je možné bez vetrania

V závere spomenieme možnosť, ako vetrať bez vetrania. Do domu alebo dokonca priamo na hliníkové a plastové okná je možné nainštalovať rekuperačnú jednotku. Vďaka rekuperácii dosiahnete v interiéri optimálne hodnoty vlhkosti, a to bez tepelnej straty. Rekuperačná jednotka zabezpečí, aby do domu prenikal len filtrovaný vzduch, čo je kľúčové pre domácnosti, v ktorých žijú alergici.

Zdielať na Facebook-u
Stretnutie v showroome

Prezentácia nášho showroomu, v ktorom si ukážeme jednotlivé typy našich okien, dverí a posuvných systémov vo forme zabudovaných funkčných vzoriek. Následná ukážka našej výroby a na záver konzultácia Vášho projektu do posledného detailu v zasadacej miestnosti pri chutnej káve.

Loading...
Prosím čakajte...