19
rokov
2005 - 2024
sk hu de

Akonamontovať okná ?

Ako namontovať okná ?
22/06/2016

Turbošróbmi, alebo kotvami?

Pri montáži okien je veľmi zásadným krokom jeho uchytenie alebo „kotvenie“ do steny. Najrozšírenejšími spôsobmi je uchytenie pomocou okenných šróbov, resp. turbošróbov alebo kotiev. Zatiaľ, čo turbošróby prechádzajú priamo rámom, kotvy nechávajú rám okien bez akýchkoľvek následkov. Pri oboch možnostiach existuje množstvo výhod, ale i nevýhod.

Niet nad správne namontované okno.

Aký je rozdiel medzi turbošróbmi a kotvením?

Čo sa týka ukotvenia, dostatočne pevné uchytenie súvisí s veľkosťou pripojovacej špáry okolo rámu okna. V prípade, že je táto pripojovacia špára príliš veľká, je zrejmé, že kotva ani turbošróby nemôžu okno dostatočne „držať“. Sila vetru, pokus o krádež či rôzne otrasy spôsobené bežnou manipuláciou, môžu veľmi ľahko spôsobiť ohnutie turbošróbov alebo kotiev. Treba dodať, že kotvy sú omnoho tenšie ako turbošróby, no sú i menej odolné pri pôsobení extrémnych síl či namáhaní tlakom. Ide však o krajné prípady, pričom pravidlo, ktoré platí vždy a všade je – pokiaľ je okno namontované správne a v súlade s príslušnou normou, neexistuje pre užívateľa rozdiel medzi jedným alebo druhým spôsobom uchytenia.

Pri nesprávnej montáži je samozrejme možné, že sa okno môže zdeformovať, no pokiaľ si vyberiete spoľahlivú firmu, netreba sa ničoho báť. Okno nesie celú svoju váhu na podložkách v spodnej časti rámu a kotvenie by nemalo ani rozťahovať, sťahovať či niesť jeho váhu. Okno by však nemalo na kotvení ani visieť. Účelom kotvenia je stabilizovať okná. Čo sa týka turbošróbov, niekedy majú klienti pocit, že plast je mierne prehnutý a rám sa tak môže ľahko zdeformovať. Dôležitá je však oceľová výstuž, ktorú v prípade plastových okien nie je vôbec vidno. Ak sa pýtate, ktoré z týchto dvoch riešení je ideálnejšie, v prvom rade je dôležité ujasniť si materiál steny, do ktorej bude okno nainštalované. Turbošróbov sa netreba báť, keďže tie zabezpečujú vysokú odolnosť pri namáhaní tlakom, zatiaľ čo kotvu môžete ohnúť kedykoľvek.

Vypočujte si tento článok.

Zdielať na Facebook-u
Stretnutie v showroome

Prezentácia nášho showroomu, v ktorom si ukážeme jednotlivé typy našich okien, dverí a posuvných systémov vo forme zabudovaných funkčných vzoriek. Následná ukážka našej výroby a na záver konzultácia Vášho projektu do posledného detailu v zasadacej miestnosti pri chutnej káve.

Loading...
Prosím čakajte...