19
rokov
2005 - 2024
sk hu de

Čo ešte trebavedieť o montáži okien?

Čo ešte treba vedieť?
24/06/2016

Čo sa rozumie pod pojmom montáž okien?  

Pri montáži okien sa v zásade odporúča riadiť zdravým rozumom a heslom: „Dvakrát meraj a raz rež!“ Čo všetko ale je dobré vedieť pred montážou, respektíve čo sa rozumie pod samotným pojmom montáž okien?  

Základ správnej montáže tvorí zameranie okna, v rámci ktorého je potrebné zistiť, o aký typ okna sa jedná, metódu jeho osadenia a typ tesnenia. Veľmi potrebné je zistiť tvar ostenia, nadpražia a parapetu, takže v prípade, že nie ste „doma“ v oblasti stavebných prác, konzultujte všetko s odborníkmi už od začiatku. Pretože medzi oknom a ostením je dôležité ponechať takú medzeru, aby bola možnosť na možné rozširovanie materiálu pod vplyvom výkyvov počasia (priestor na takzvanú dilatáciu). Samotné rozmery (veľkosť) okna by mali byť zakaždým o pár centimetrov menšie ako je samotný otvor. Hovoríme o minimálne 1 centimetri pre samotnú škáru.

S odborníkmi už od začiatku!

Šírka pripojovacej škáry bude závisieť od rozmerov okna. V zásade platí, čím väčšie okno, tým širšia škára. V tomto smere bude mať rozhodujúce slovo aj farba rámu okna. Tmavšie farby priťahujú viac slnka a tým majú aj väčšiu tepelnú rozťažnosť.

Čo ešte treba vedieť?   

Ak už poznáme rozmery otvoru pre „nové“ okno, ako aj samotné rozmery okna, dôležitým atribútom je aj poznať polohu okna, respektíve či bude okno zapustené alebo predsadené, či osadené na hranu otvoru. Okrem toho je nutné myslieť pri polohe okna na budúcu hrúbku zatepľovacieho systému. Tento faktor treba brať do úvahy najmä pri novostavbách, či pri budúcich rekonštrukciách. Poloha okna je veľmi dôležitý faktor pri montáži okna a jej podcenenie sa môže vypomstiť, predovšetkým v súvislosti s vlhkosťou a teplotami vôkol okna.   

Ukotvenie a utesnenie  

Ak je už všetko zamerané, je možné pristúpiť k osádzaniu okien (predtým je potrebné zvesiť okenné krídla z rámu). Využívajú sa dva základné druhy kotvenia – ukotvenie
na rôzne kotviace plechy a konzoly alebo skrutkou priamo cez rám okna (plastovými alebo kovovými hmoždinkami alebo samozávrtnými skrutkami). Ako každý spôsob, aj tieto dva majú aj pozitíva, ako negatíva. Pri kotvení na plechy alebo konzoly sú potrebné ďalšie hmoždinky a do každého podkladu iný typ (čiže do betónu iné, do tehly a pórobetónu iné). Pri montáži priamo cez rám okna je potrebné zase vŕtať a zasahovať do rámu okná, čí sa narúša jeho tesniaca vlastnosť, statika rámu a pri styku s kovovými prvkami vzniká tepelný most. Všetko bude závisieť od toho, čo uprednostňuje daný montážny pracovník a to, s čím má najviac priaznivých skúseností.  

Po ukotvení je potrebné utesniť špáry tesniacim materiálom.  Jeho úlohou je zaručiť tepelnú, vzduchovú a akustickú izoláciu a alternatív, ako to docieliť, je rovnako veľa. Najčastejšie používané PUR peny však už dnes nestačia. Začínajú sa preferovať tesniace pásky, ktoré spĺňajú aj tie najprísnejšie normy vo všetkých prípadoch (zabezpečené je nielen stredové tesnenie ako pri PUR pene, ale zároveň aj vonkajšie a vnútorné tesnenie okien). Po utesnení špár tesniacim materiálom je možné nakoniec okenné krídla nasadiť späť na rám a zostáva už len montáž vnútorných a tiež vonkajších parapetov.

Obrovský význam má dbať na správnu montáž okien, jednak plastových, drevených, či hliníkových. Cieľom je znížiť tepelné straty v dome, či byte a toto je možné dosiahnuť len kvalitnou montážou. Tak už viete čo všetko zahŕňa a má zahŕňať kvalitná a správna montáž okien. Teraz je už len všetko na vás, pre ktorého zhotoviteľa sa rozhodnete nielen v otázke výroby nových okien a dverí, ale aj montáže.

Vypočujte si tento článok.

Zdielať na Facebook-u
Stretnutie v showroome

Prezentácia nášho showroomu, v ktorom si ukážeme jednotlivé typy našich okien, dverí a posuvných systémov vo forme zabudovaných funkčných vzoriek. Následná ukážka našej výroby a na záver konzultácia Vášho projektu do posledného detailu v zasadacej miestnosti pri chutnej káve.

Loading...
Prosím čakajte...