19
rokov
2005 - 2024
sk hu de

Nastavenie plastovýchokien – zvládnem to sám?

Nastavenie plastových okien – zvládnem to sám?
13/08/2018

Aj vy ste si všimli, že vaše okná netesnia tak, ako by mali? Predovšetkým počas horúcich letných dní by ste mali zvýšiť pozornosť a dbať na pravidelnú a dôkladnú údržbu. Pokiaľ sa budete riadiť nasledujúcimi krokmi, vaše okná budú fungovať ako nové. Na čo by ste teda nemali zabudnúť?

Povysávajte nečistoty

Základom každej údržby je povysávanie nečistôt zo všetkých drážok, ktoré sú súčasťou okna. Takýmto spôsobom sa zbavíte prachu, ale tiež zvyškov farby či tmelu. Povysávať môžete buď pred, alebo po umytí okien. Väčšina ľudí však vysáva drážky hneď na začiatku.

Čistenie okenných rámov i krídel

To, v akom stave sú vaše okná, najlepšie zistíte pri pravidelnej údržbe, a teda pri umývaní okien.  Ak budete okná dôkladne umývať špeciálnymi saponátmi, je vysoká šanca, že okná a všetky ich súčasti budú v dobrom stave i počas nasledujúcich rokov.

Zamerajte sa najmä na tesnenie a kovanie okien, ale i odvodňovacie otvory skryté pod plastovým krytom. Tam sa usádza nielen prach, ale tiež hmyz či zbytky po stavebných činnostiach.  

Ak by ste si všimli na oknách škvrny, zabudnite na čistidlá s hrubými časticami, ktoré by mohli okno poškrabať či nenávratne zničiť.

Pozor na tesnenie aj kovanie

Ďalším miestom, na ktoré by ste sa počas údržby mali zamerať, je tesnenie. Malo by byť pružné, nepoškodené a správne osadené v ráme a krídlach okien. Ak by ste zistili, že je tesnenie poškodené, neváhajte a kontaktujte výrobcu, prípadne ho nahraďte zodpovedajúcim typom.

Súčasťou nastavenia plastových okien je tiež premazanie pohyblivých častí okenného kovania. Gumené tesnenie je vhodné zmäkčiť trochou oleja, univerzálny je silikónový olej, s ktorým rozhodne nič nepokazíte. Ak si pri umývaní všimnete voľné šróby, trebárs na kľučke okna, je potrebné ich opatrne dotiahnuť. Zvýšenú pozornosť venujte GU kovaniu, ktoré zaručuje dlhú životnosť a funkčnosť celého okna.

Ak cez okná prefukuje, upravte prítlak

Oprava plastových okien súvisí tiež s úpravou polohy stredového upínacieho kovania, a to vtiahnutím západky do rámu. Utiahnutím excentrov zlepšíte izoláciu okien, čiže prefukovaniu by malo byť raz a navždy koniec!

Ak sa okno zadrháva, pritiahnite pánty

Z času na čas sa môže stať, že okná sa takpovediac zadrhávajú, čo je možné upraviť správnym nastavením spodného pántu. Stačí, ak pritiahnete skrutku a okenné krídlo zdvihnete zhruba o jeden milimeter smerom nahor.

Pokiaľ sa budete venovať priebežnej údržbe, vaše okná sa vám odvďačia prvotriednou životnosťou, výborným tesnením a nádherným dizajnom. ,Aj niekoľko desiatok rokov!

Zdielať na Facebook-u
Stretnutie v showroome

Prezentácia nášho showroomu, v ktorom si ukážeme jednotlivé typy našich okien, dverí a posuvných systémov vo forme zabudovaných funkčných vzoriek. Následná ukážka našej výroby a na záver konzultácia Vášho projektu do posledného detailu v zasadacej miestnosti pri chutnej káve.

Loading...
Prosím čakajte...