19
rokov
2005 - 2024
sk hu de

Oplatí sa kupovať vertikálnealebo horizontálne žalúzie?

Vertikálne alebo horizontálne žalúzie – ako vybrať?
18/09/2022

V oblasti tienenia okien nehľadajte kompromisy. Vyberte si takú tieniacu techniku, ktorá ochráni interiér pred slnečným žiarením a bude spĺňať vaše predstavy z estetickej stránky. Bez najmenších pochybností patria medzi najviac preferovanú tieniacu techniku vertikálne a horizontálne žalúzie. V oboch prípadoch ide o cenovo dostupné a hlavne funkčné tienenie. Oplatí sa vám kúpiť vertikálne alebo horizontálne žalúzie?

Vnútorné a vonkajšie tienenie okien

Ešte pred tým, ako si predstavíme vertikálne a horizontálne interiérové žalúzie podrobnejšie, musíme spomenúť aj iné možnosti tienenia. Okná je možné tieniť z interiéru i exteriéru. Spojením týchto dvoch tieniacich techník dosiahnete plné zatemnenie vnútorného priestoru, udržíte v miestnostiach stabilnú teplotu a zvýšite bezpečnosť okien.

Z vonku i z vnútra tieto funkcie zabezpečia rolety, žalúzie a textilné clony. Ideálne je, keď spomenuté spôsoby tienenia doplníte tieniacimi systémami, t.j. markízou, pergolou alebo dômyselne zvoleným sklonom strechy.

Prečo sú žalúzie dobrou voľbou?

Okrem cenovej dostupnosti sú horizontálne žalúzie veľmi obľúbené z dôvodu rýchlej inštalácie, možnostiam výberu rôznych farieb a vysokej miery funkčnosti. Interiérové horizontálne žalúzie dokážu zachytiť až 85 % slnečného žiarenia. Ich ovládanie je vskutku jednoduché. Jednotlivé lamely je možné otáčať do ľubovoľného uhla a vpustiť tak do interiéru toľko svetla, koľko vám vyhovuje.

Samozrejme, že interiérové žalúzie sa dajú vysunúť nahor, čím dosiahnete dokonalé presvetlenie celej miestnosti. Zároveň nie sú náročné na údržbu. Interiérové horizontálne žalúzie sa najčastejšie vyrábajú z hliníka, ale je možné zvoliť aj drevené či trendové bambusové prevedenie. Oprava žalúzií takisto nie je príliš náročná.

Vertikálne žalúzie určené do interiéru bývajú vyrobené z kvalitnej a odolnej textílie. Nesklápajú sa ako horizontálne varianty hore a dolu, ale do strán. Čo sa týka ostatných vlastností, sú rovnako efektívne ako horizontálne žalúzie.

Ktorý typ žalúzií si vybrať? 

Iste si teraz kladiete otázku, ktoré žalúzie sú vhodnejšie pre potreby tienenia vašej domácnosti. Cenovo vás vyjdú horizontálne i vertikálne žalúzie približne rovnako. Samozrejme, že cena závisí od materiálu, veľkosti a zvoleného príslušenstva. Pri výbere žalúzií je dôležitý sklon okien a ich veľkosť.

Prečítajte si, aké žalúzie vybrať do bytu.

Horizontálne interiérové žalúzie

Horizontálne žalúzie sa hodia do úplne každého interiéru, do štýlovo rôzne ladených priestorov. Sú vhodným variantom pre menšie i väčšie okná, dokonca aj pre strešné okná a okná s vyklápacím systémom. Avšak pre veľkorozmerné či francúzske okná sú lepšou voľbou vertikálne žalúzie.

Vertikálne interiérové žalúzie

Veľkorozmerné okná tienené horizontálnymi žalúziami by nevyzerali dobre a praktické by nebolo ani ich ovládanie. Textilné vertikálne žalúzie pokryjú bez problémov veľké plochy a dodajú priestoru útulnosť. Ide vlastne o dekoráciu, ktorá udrie do očí ihneď po vstupe do miestnosti. Preto dbajte na to, aby ste si vybrali vertikálne žalúzie ladiace s ostatným vybavením. Zamerajte sa na druh textílie, na farebné prevedenie a šírku lamiel. Užšie lamely vyzerajú oveľa elegantnejšie až luxusne, takže sa stanú ozdobou vašej domácnosti. Vertikálne žalúzie je možné využiť nielen na tienenie, ale tiež na predelenie veľkej miestnosti.

Zdielať na Facebook-u
Stretnutie v showroome

Prezentácia nášho showroomu, v ktorom si ukážeme jednotlivé typy našich okien, dverí a posuvných systémov vo forme zabudovaných funkčných vzoriek. Následná ukážka našej výroby a na záver konzultácia Vášho projektu do posledného detailu v zasadacej miestnosti pri chutnej káve.

Loading...
Prosím čakajte...