19
rokov
2005 - 2024
sk hu de

Pripojovacia škára primontáži okien a dverí

pripojovacia škára pri montáži okien a dverí
27/03/2019

Pripojovaciaj škára pri montáži okien a dverí

 

S klasickou montážou okien a dverí do stavebného otvoru sa počas života stretol už zrejme každý z nás. Predovšetkým s rastúcou výstavbou nízkoenergetických a energeticky pasívnych domov sa začína objavovať špecifický problém, kedy rastie hrúbka tepelnej izolácie a zároveň sa zmenšuje hrúbka nosnej konštrukcie.

Požiadavky na klasickú a predsadenú montáž

Optimálne umiestnenie okien v rámci hrúbky obvodovej steny sa však nemení, pričom ideálne sú 2/3 hrúbky z vnútornej časti, čiže z interiéru. Avšak často vzniká situácia, kedy optimálne umiestnenie okien vychádza do úrovne tepelnej izolácie pred nosnú konštrukciu, pričom tento spôsob umiestnenia sa nazýva „predsadená montáž okien a dverí“. Samozrejme, že požiadavky na klasickú a predsadenú montáž ostávajú nezmenené, a to sú predovšetkým:

- odolnosť voči mechanickému poškodeniu

- odolnosť voči vlhkosti a vplyvom vonkajšieho prostredia

- vzduchotesnosť

- výborné tepelné a izolačné vlastnosti

- odolnosť voči zvuku

 

Vlhkosť pôsobiaca na stavebné konštrukcie – ako proti nej bojovať?

Asi nie je nutné vysvetľovať, že práve vlhkosť pôsobí na stavebné konštrukcie a pripojovaciu škáru, a to žiaľ negatívne. Môže totiž spôsobiť nemalé komplikácie, ktoré môžu výrazne poškodiť a znehodnotiť pripojovaciu škáru medzi oknom a murivom, dôvodom môže byť voľba montáže len na penu ktorá je zastaralý a neodborný systém montáže okien a dverí. Montážna pena nie je vodeodolná a nie kotviacim prvkom.

Základom správnej montáže bez peny je odborné poradenstvo

 

Základom je, aby odborníci zabránili preniku vlhkosti  a montáž na penu do pripojovacej škáry, a to z vnútornej časti a z exterieru. Ak by totiž prenikala vlhkosť práve cez toto miesto, pripojovacia škára s penou by mohla vlhnúť, a teda neplniť svoju základnú funkciu a začne degradácia peny čo nepriaznivo vplýva na tepelnotechnické vlastnosti a môže dôjsť až k plesniveniu pripojovacej škáry , čo môže vytvárať zdraviu škodlivú klímu. 

 

Expazné pásky nedegradujú a sú nenasiakavé

 

Montáž okien a dverí  a umistnenie do otvoru na expanzné pásky s  integrované parozábranou, vďaka čomu má pripojovacia škára odolnosť voči až 1100kpa hnanému dažďu. Expanzné pásky sa môžu pochváliť vzduchotesnosťou, parotesnosťou z interiérovej strany s difúznym pomerom 1:50 k exteriérovej strane, paropriepustnosťou, zvukovým útlmom v 10-20 mm pri rekonštrukciach 25mm škáre až 42-45 dB, multifunkčnosťou i UV stabilitou. V praxi to znamená, že sa môžu použiť na 3-úrovňové tesnenie pripájacej škáry okenného rámu pod podkladovým profilom, pričom sú vhodné na rovné, ale aj zalomené ostenie. Inštalácia býva spravidla rýchla a pomerne jednoduchá, keďže súčasťou sú samolepiace expanzné pásky pre rýchlu montáž na rám okna. 

 

Vlastnosti expanzných pások sa odlišujú v závislosti od počasia – poznáte ich?

Rozhodli ste sa pre výmenu starých okien za nové? Výborne! Avšak, nezabúdajte na kvalitne odvedenú montáž, ktorá je v tomto prípade alfou a omegou! Totiž, aj keby investujete do tých najdrahších a najkvalitnejších okien na trhu, no ich inštalácia by nebola prevedená precízne, skôr či neskôr by vás zastihli mnohé komplikácie. Bohužiaľ, veľakrát sa pri montáži okien zabúda na ochranu pripojovacej škáry a tepelného izolantu v tejto škáre. Práve ochrana tejto pripojovacej škáry je nesmierne dôležitá. Pýtate sa prečo?

Prečo je nutné používať expanzné pásky?

Základom je, aby bol izolant aj okno chránené pred degradáciou, ale tiež mrznutím, kondenzáciou vzdušnej vlhkosti, ba dokonca tvorbou plesní, ktorá môže závažné ohroziť vaše zdravie. Na tieto účely sa dnes používajú expanzné pásky, ktoré chránia pripojovaciu škáru pred prenikom vlhkosti, pričom zaisťujú vzduchotesnosť napojenia okenného rámu.

Spoznajte správanie expanzných pások

Expanzné pásky zaisťujú vysokú odolnosť voči UV žiareniu, no taktiež sa vedia prispôsobiť nerovnostiam v podklade, a práve preto sú vhodné na dilatujúce škáry. Avšak expanzné pásky sa správajú rôzne, a to v závislosti od ročného obdobia, resp. od toho, či máme letné alebo zimné obdobie. V lete naberajú svoj objem do 24 hodín, pričom v zime môže trvať aj týždeň, kým svoj objem naberú. Výhodou je, že sú stvorené proti vibráciám a priamemu dažďu, no tiež sa môžu pochváliť vysokou odolnosťou voči klimatickým vplyvom – snehu i vetru. Expanzné pásky sú ako stvorené pre moderné novostavby, pri ktorých je odporúčanie montáže podľa normy STN, no ich použitie je rôznorodé, a to taktiež pri vyplňovaní škár medzi schodiskom a murivom, okennými parapetmi a stenovými panelmi.

Zdielať na Facebook-u
Stretnutie v showroome

Prezentácia nášho showroomu, v ktorom si ukážeme jednotlivé typy našich okien, dverí a posuvných systémov vo forme zabudovaných funkčných vzoriek. Následná ukážka našej výroby a na záver konzultácia Vášho projektu do posledného detailu v zasadacej miestnosti pri chutnej káve.

Loading...
Prosím čakajte...