19
rokov
2005 - 2024
sk hu de

Strešné okno alebovikier? Presvetlite svoje podkrovie

Strešné okno alebo vikier? Presvetlite svoje podkrovie
21/02/2019

Strešné okno alebo vikier? Presvetlite svoje podkrovie

Prirodzené svetlo hrá v našom živote významnú rolu, čo je zrejmé každému z nás. Je potrebné nielen k tomu. aby sme sa cítili komfortne za každých okolností, no taktiež výrazne vplýva na naše fyzické, ale aj všeobecné zdravie. Totiž, nedostatok prirodzeného svetla môže spôsobiť závraty, migrény, ba dokonca pocity úzkosti. Umelé svetlo ho nikdy nemôže nahradiť! Aj z tohto dôvodu je nutné zvážiť počet a veľkosť okien vo vašom príbytku, a to vrátane podkrovia, ktoré žiaľ býva mnohokrát tmavým miestom bez prísunu svetla a čerstvého vzduchu.

Čo zvážiť pri rozhodovaní?

Okrem samotnej veľkosti a množstva okien je dôležité aj to, ako je strecha domu skosená, na ktorú stranu sú okná orientované a tiež to, aká je výška danej miestnosti. Rozhodnutie, či zvoliť klasické strešné okno alebo vikier ovplyvňuje mnoho vecí, a to aj konečný dizajn vášho domu pri výbere okien. Záleží na tom, či chcete do stavby zasahovať a vykonať stavebné úpravy do staršej konštrukcie alebo či sa rozhodujete ešte pred samotnou stavbou. Vo všeobecnosti je jednoduchšie umiestniť cenovo dostupnejšie strešné okno, pokiaľ sa však nebojíte práce, nemusíte sa obávať ani vikieru, s čím vám bezpochyby pomôžu skúsení odborníci, resp. spoľahlivá firma. Pri novostavbách záleží aj na estetickom hľadisku a vašom individuálnom vkuse, prípadne na tom, či chcete, aby bol váš dom v jednotnom štýle trebárs so susedským domom.

Strešné okno a vikier – aké sú rozdiely?

Už na začiatok treba podotknúť, že k starším a dokonca historickým budovám sa strešné okná často vyložene nehodia, zato vikiere pôsobia prirodzene, pričom hlavným dôvodom je tradícia. Pýtate sa, aké sú zásadné rozdiely medzi strešným oknom a vikierom?

Montáž strešného okna osadeného v rovine strechy je rýchlym a jednoduchým riešením, ako presvetliť podkrovné priestory a zároveň do nich „vpustiť“ závan slnečnej energie. Je pravdou, že pri montáži strešných okien sa objavuje najviac chýb v napojení parozábrany na rám okna, kedy dochádza ku kondenzácii. V letnom období je strešné okno vystavené extrémnej slnečnej expozícii a interiér sa tak výrazne prehrieva. Ak sa použije minerálna izolácia, ostenie získa pomerne veľkú hĺbku a tým pádom zabráni dopadu svetla do miestnosti. Okno vykazuje výrazné tepelné mosty, a preto sa neodporúča pre pasívne domy, ba dokonca ani pre nízkoenergetické.

Vikiere majú okno vo zvislej polohe a fungujú rovnako ako okná vo fasáde. Zvislé okná zaisťujú lepšiu tepelnú stabilitu v interiéri ako okná strešné. Spĺňajú požiadavky pre zimné i letné obdobie, čo možno považovať za obrovské plus. Montáž je však zložitejšia, ale z hľadiska riešenia detailov napájacích škár je koniec koncov menej rizikovým riešením. Pre nízkoenergetické a pasívne domy sú vhodné vikierové sendvičové systémy.

Zdielať na Facebook-u
Stretnutie v showroome

Prezentácia nášho showroomu, v ktorom si ukážeme jednotlivé typy našich okien, dverí a posuvných systémov vo forme zabudovaných funkčných vzoriek. Následná ukážka našej výroby a na záver konzultácia Vášho projektu do posledného detailu v zasadacej miestnosti pri chutnej káve.

Loading...
Prosím čakajte...