19
rokov
2005 - 2024
sk hu de

Ako bojovať sprehrievaním okien?

Prehrievanie okien
17/04/2023

Prehrievanie okien je problém, ktorý trápi veľa domácností. Prehriate okná spôsobujú akýsi skleníkový efekt. Kvôli prehrievaniu okien sa začne nadmieru vyhrievať interiér domu. Vysoké teploty vo vnútri domov sú nepríjemné, znižujú komfort bývania a narúšajú životný rytmus. Ako zistiť či sa vaše okná prehrievajú a ako sa dá s prehrievaním bojovať?

Prehrievajú sa nielen okná, ale tiež steny

Prehriate okná sú sami o sebe veľmi nepríjemným javom. Pridajte si k prehriatym oknám prehriate steny a v interiéri domu nastane peklo. Ak sa prehrievajú okná, je možné realizovať veľa opatrení. S prehrievaním stien domu je to zložitejšie.

K prehrievaniu stien dochádza kvôli nevhodne zvolenej izolácii. Izolácia chráni steny nielen pred zimou, ale tiež pred ich prehrievaním. Je zrejmé, že absentujúca alebo lacná izolácia svoju funkciu neplní. Znamená to, že problém s prehrievaním stien je nutné riešiť už pri architektonickom návrhu. Neskorší boj s prehrievaním býva finančne veľmi náročný a niekedy nemožný. Ak ide len o izoláciu, je možné dom rekonštruovať. S čím si neporadíte je skladba stien a použitie nevhodných stavebných materiálov.

Ktoré okná podliehajú prehrievaniu

Štatistiky hovoria jasnou rečou – prehrievanie interiéru z 50 % spôsobujú okná. Takmer všetky okná sú náchylné na prehrievanie. Izolačné sklá v zime bránia tepelným stratám a roseniu okien, ale v lete miestnosti prehrievajú. Pridajte si k tomuto faktu veľkosť stavebného otvoru a orientáciu okien. Zrazu zistíte, že máte v dome pekelné horúčavy.

Módne veľkoformátové okná orientované na juh dokážu v zime ušetriť na kúrení, ale v lete ušetrené peniaze miniete na chladení miestnosti. Podľa odborníkov by veľkosť sklenej výplne nemala presahovať 40 %. Nad túto hodnotu je veľmi zložité prehrievaniu predísť.

Okrem veľkých a južne orientovaných okien sú na prehriate náchylné strešné okná. Preto pred výberom okien vždy myslite na tento aspekt a vyberte vhodné profily okien, zasklenie a investujte do okien ošetrených špeciálnou protislnečnou ochranou CoolLite.

Ako odhaliť prehrievanie okien

Ak si chcete byť istí, že sa vaše okná neprehrievajú resp. hľadáte riešenie prehrievania, odporúčame privolať odborníkov. Pomocou termokamier odhalia problematické miesta a vy sa budete môcť zamerať na riešenie konkrétnej časti domu.

Termovízne meranie stien a okien odhalí nielen body prehrievania domu, ale tiež miesta, cez ktoré teplo uniká t.j. tepelné mosty.

Ako zabrániť prehrievaniu interiéru

Najrýchlejším a najúčinnejším spôsobom boju proti prehrievaniu okien je výber vhodnej tieniacej techniky. Tieniaca technika sa umiestňuje do interiéru i exteriéru. Prakticky ihneď po jej montáži pocítite zvýšenie komfortu bývania a v dome vytvoríte príjemnú klímu.

Skvelé je, že v súčasnosti nájdete na trhu rôzne možnosti tienenia, ktoré dokážete prispôsobiť svojmu vkusu alebo dispozíciám domu. Vo vnútri domu ide o obľúbené žalúzie, či už vertikálne, alebo horizontálne, rolety a závesy. Exteriérové tienenie je podobné tomu vnútornému. V zahraničí sú preferované okenice. V našich končinách volia ľudia hliníkové rolety, žalúzie, markízy, screenové rolety a slnolamy.

V prípade, ak sa Vám nehodí ani jeden typ tienenia, je to možné riešiť aj priamo so sklami, existujú rôzne protislnečné sklá so špeciálnym pokovením, ktoré majú svoje špecifické vlastnosti priepustnosti denného svetla (TL), celkového prestupu slnečnej energie (TE) a solárneho faktoru (g). Čím je hodnota (g) nižšia, tým menej sa interiér prehrieva.

Pre porovnanie:

Štandardné trojsklo
TL= 73%
TE=46%
g=0,53

Protislnečné trojsklo CoolLite SKN183 (zanedbateľná strata denného svetla)
TL= 68%
TE=33%
g=0,38

Protislnečné trojsklo CoolLite SKN165 (vyššia strata denného svetla)
TL= 47%
TE=23%
g=0,26
 

Náš tip: Ak sa budete rozhodovať, aké tienenie vybrať, odporúčame zvoliť exteriérové. Exteriérové tieniace techniky sú účinnejšie, pretože chránia okná pred slnečným žiarením ešte pred jeho dopadom na sklo.

Zdielať na Facebook-u
Stretnutie v showroome

Prezentácia nášho showroomu, v ktorom si ukážeme jednotlivé typy našich okien, dverí a posuvných systémov vo forme zabudovaných funkčných vzoriek. Následná ukážka našej výroby a na záver konzultácia Vášho projektu do posledného detailu v zasadacej miestnosti pri chutnej káve.

Loading...
Prosím čakajte...